По-голяма информираност за вредата от енергийните напитки поиска д-р Рада

...
По-голяма информираност за вредата от енергийните напитки поиска д-р Рада
Коментари Харесай

Кардиолог се обяви за контрол върху енергийните напитки

По-голяма осведоменост за вредата от енергийните питиета изиска доктор Рада Прокопова - шеф на Кардиологичното поделение в Университетска болница " Св. Анна ". Според нея би трябвало да има сериозен надзор върху енергийните питиета .

Пред БНР тя сподели, че все по-често се използват енергийни питиета от деца и възрастни. Причината да се прибягва към енергийните питиета, е че дават лъжливото чувство за опция да се извърши повече работа за по-кратко време .

 Енергийните питиета са рискови за децата (а и за възрастните)
Енергийните питиета са рискови за децата (а и за възрастните)

Съдържат доста рискови вещества за мозъка и бъбреците

В една енергийна напитка от към 300 мл има кофеин колкото една огромна чаена чаша кафе и повече .

" Кофеинът е извънредно нездравословен, когато се приема в огромни количества и нагъсто. 1-2 чаши кафе на ден никога не е нездравословен, дори е потребен, тъй като кофеинът усилва обмяната на веществата , смята се, че понижава холестерола, телесното тегло ", сподели доктор Прокопова.

Тя разграничи това количество кофеин от този в енергийните питиета. Кофеинът усилва адреналина, а той е хормонът на напрежението . Адреналинът има извънредно отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система, счита кардиологът.

 Разлог стартира акция против енергийните питиета
Разлог стартира акция против енергийните питиета

Инициативата е подета от учебни лекари, учители

" Той усилва вероятността от аритмии и към тахикардия при хората, които обективно са здрави , усилва естествено и кръвното налягане. Той може да докара и до забележителна дехидратация на организма ", предизвести доктор Прокопова.

В енергийните питиета има и високото наличие на захар, което може да докара до диабет. Напитките с разнообразни подсладители са още по-вредни, които имат отношение както към развиване на Диабет вид II, по този начин и са канцерогенни , безапелационна бе доктор Прокопиева.

При нескончаем банкет на енергийни питиета те биха могли съществено да увредят нервната и сърдечно-съдовата система, предизвести доктор Прокопова .

Благоевград се разгласи против енергийните питиета

В града се обмисля възбрана за продажбата им на деца.

Тя прикани родителите да внимават и по опция да упражняват надзор, да предизвестяват децата си за вредата от енергийните питиета.

Още от 2012 година специалисти на здравното министерство се пробват да контролират продажбата и потреблението на енергийните питиета, с цел да запазят здравето на децата. Засега обаче тези опити за регулация остават без триумф.

С промени в Закона за здравето държавното управление цели да бъде въведена възбрана за продажна на енергийни питиета за лица до 18-годишна възраст, както и на територията на учебни заведения, детски градини и общежития. Освен това да бъде неразрешена и рекламата им, в случай че е ориентирана към деца и младежи, които в действителност са главните им потребители . Текстовете обаче не стигат до гласоподаване в пленарна зала.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР