По-голяма част от политическите сблъсъци са чисто театрални, обществените нагласи

...
По-голяма част от политическите сблъсъци са чисто театрални, обществените нагласи
Коментари Харесай

Юлий Павлов и Стойчо Стойчев за театралните крамоли и общите интереси на политическите сили



По-голяма част от политическите конфликти са чисто театрални, публичните настройки съвсем не се трансформират. Това сподели в предаването " Неделя 150 " социологът Юлий Павлов от Центъра за разбори и маркетинг. Той се базира на сравнителни данни от декември предходната година до в този момент, които сочат, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия губят по 2-2.5%, само че дистанцията сред двете огромни партии се резервира – към 4%. " Движение за права и свободи събира остатъците от ДОСТ - гласоподавателите на Движение за права и свободи, които се бяха заблудили към ДОСТ. Сега към този момент заблудените овце се завръщат към стадото, Движение за права и свободи се стабилизира на резултат към 8% и устойчиво заема третото място ", добави картината Павлов. Регистрира се раздвижване при остарялата десница:

" Демократична България " с към 2,3 %, виждаме и Съюз на демократичните сили и Движение " България на жителите " надлежно с 1,7 и 1,3, т.е., в случай че и те се обединят, те ще имат три %, значи още веднъж ще имаме два центъра в десницата. Все отново да отбележим, че ДБГ има един млад, приветлив водач - Димитър Делчев, Съюз на демократичните сили имат нов водач - Румен Христов (той е остарял седесар, само че за първи път застава отпред на партията), тъй че там, в остарялата десница, има още има какво да се разиграва и да се види кой ще надделее в този конфликт сред двете крила на десницата. " Най-големият удар върху доверието в ръководещото болшинство си го нанесе самото ръководещо болшинство с приемането на поправките в Закона за приватизацията, съобщи пред " Хоризонт " Стойчо Стойчев, учител по политология в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Той  назова поправките „ скандални “ и признати „ учебникарски, по всички типичен схеми за операция и лобизъм в неприятния смисъл “:

" По този метод ръководещото болшинство разрешава на президента Румен Радев да върне закона, да получи още една естрада и този път напълно заслужено, от която да подлага на критика непосредствено ръководещото болшинство, което в допълнение да ерозира доверието в него. /.../ Наистина с последните промени - без разискване, без какъвто и да било разбор, подарявайки милиони на този или на оня известни предприемачи, квалифицирани общо от медии, от общество като олигарси, болшинството единствено си нанесе доста огромен удар, от който в този момент мъчно би могло да се съвземе. " Поддържането на високи равнища на политическо напрежение може да усили политическата незаинтересованост Стойчев е на мнение, че острото опълчване и задържането на напрежението на високи равнища до изборите следващата година може да има съзнателно целен резултат да отблъсне гласоподаватели: " Поддържането на това високо равнище на напрежение в един миг може да докара до прегряване, което да усили политическата незаинтересованост, може би това е търсеният резултат в последна сметка, тъй като когато по сходен метод българските жители биват отвращавани от политическия живот, действително политиците ги отблъскват от присъединяване в изборите. А когато присъединяване в изборите е ниско, делът на следения избор, на купения избор към този момент стартира да става от ден на ден решителен и определящ. Може би в действителност в последна сметка както Българска социалистическа партия, по този начин и от ГЕРБ търсят едно такова омерзение на хората, с цел да могат твърдите им електорати и клиентелните им електорати да вземат решение по-късно резултатите от изборите. На което в случай че ние като жители на тази страна се вържем и се подведем, бихме изгубили единствено ние, не и те. "
До огромна степен нервността в Странджа беше завъртяна около медийно обслужващата Българска социалистическа партия и президента Румен Радев, уточни Стойчев: " Върху един действително действителен ветеринарно-медицински проблем се наду един голям политически балон, който докара до изостряне и опълчване в границите на самото общество, тъй като виждате сега, че хората в действителност са единни. Когато политиците съзнателно предизвикат към опълчване в границите на обществото за да извлекат една или друга политическа полза, това в последна сметка е, не бих споделил антидържавно, само че то не е градивно в нито един смисъл и в нито една вероятност. " Ако Валери Симеонов напусне ръководството, ще се откри кой да го замести
В разбора си по тематиката за несигурността в обединението Обединени патриоти и по какъв начин това ще повлияе върху кабинета, Юлий Павлов означи, че тази неустойчивост съпътства обединението от самото й начало. „ Тези хора не могат да се траят, не могат да се гледат. Нищо не се е трансформирало от този момент до момента. Тя ги сплоти желанието да влязат в Народното събрание и да вземат участие в ръководството. Това не се е трансформирало – те не престават да имат това предпочитание да вземат участие в ръководството, и нямат никакво желание да го напущат. Това е златният им късмет. Друг път няма да попаднат там ", посочи Павлов:

" Ако инцидентно Валери Симеонов (защото без значение от изстъпленията и шутовщините му, някакси здравият му разсъдък взима връх), в случай че въпреки всичко реши да напусне ръководството, нищо няма да последва. Това държавно управление има такава поддръжка, каквато никой различен не е имал, аз по тази причина споделих, че конфликтите са по-скоро театрални. Първо, със или без Валери Симеонов, останалите националисти да не са луди да напущат ръководството. Второ, Марешки, постоянно, каквото и да приказва, гласоподава с държавното управление. Трето, Движение за права и свободи, когато ножа опре до кокала и болшинството е застрашено - и те дават своята поддръжка. Опозиция е единствено Българска социалистическа партия, а пък и към Българска социалистическа партия се вършат жестове от ръководещите, за жалост в антиевропейска посока. Имам поради това, което стана оня ден в Народното събрание - нещо срамно. ГЕРБ имаха една доста естествена декларация, призната за диалозите на върха в Европейски Съюз по отношение на миграцията. Българска социалистическа партия влезе с някакви идиотски оферти, антиевропейски, пристигна Бойко Борисов и накара своите депутати да ги прогласуват. Това имам поради - преценяват се с Българска социалистическа партия, само че не в смислените моменти, а в случаите, в които те се опълчват на Европа. "  

Юлий Павлов предвижда, че на 27 юли, когато се чака решението на Конституционния съд по Истанбулската спогодба, " осем конституционни съдии ще си плюят на сурата и ще гласоподават, че е противоконституционна ", което по думите му " е смешно и тъпо ". 

Нито една парламентарна мощ няма интерес от предварително преустановяване на мандата на Народното събрание

За Стойчо Стойчев Обединените патриоти нямат капацитета да разклатят властта. „ Единствено напускането на Валери Симеонов под някаква форма, следвайки модела, образеца на Радан Кънев от предходния парламент – незабавно загубата на неговата парламентарна поддръжка, на неговите депутати ще се компенсира с „ Воля “, които постоянно са били в това болшинство, въпреки и неофициално, и, несъмнено Движение за права и свободи, което постоянно поддържа кабинета ", сподели още Стойчев. " Така че до момента в който не свърши този развой на консолидация на електората на Движение за права и свободи, в това число и Движение за права и свободи ще желае да се резервира този парламент. Така действително, обективно, няма нито една парламентарно-представена сега партия, която  да желае прекратяването предварително на мандата на Народното събрание, без значение какво приказват обществено. Единствените хора, които биха желали някакви предварителни избори, са извънпарламентарни сили като " Демократична България " или нещото към Слави Трифонов, което все още няма безусловно никаква организационна форма, тъй че даже и той сега няма подобен справедлив интерес за дестабилизиране на властта. "

Визията на Българска социалистическа партия за България, показана през вчерашния ден, е като курсова работа на първокурсник, акцентира Стойчо Стойчев:  " Това са едни общи приказки, завързани в един сноп, хвърлени на някакъв уебсайт да се разискват. Не можеш да критикуваш общи приказки, общи формулировки. Някакви положителни мъглявини в бъдещето кой ще тръгне да ги подлага на критика? " Стойчев добави, че това са опити " на някакво висше неплодородие да се генерира убеждението, че има някаква действителна опция, до момента в който Българска социалистическа партия не са опция освен на ГЕРБ, а не са опция на нищо ".

Юлий Павлов счита, че това са неправилни придвижвания за привличане на твърдия електорат на Българска социалистическа партия, който по този начин и по този начин си е техен:  " Те не вършат нито едно придвижване да се разширят в една по.центристка, по-пазарна посока. това, което вършат, е в действителност олевяване, връщане към зрелия социализъм, някакви безумия. "
Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР