По-голяма част от фолиевата киселина в тялото ни е свързана

...
По-голяма част от фолиевата киселина в тялото ни е свързана
Коментари Харесай

Ето от какво количество фолиева киселина се нуждае организмът ни

По-голяма част от фолиевата киселина в тялото ни е обвързвана с транспортни протеини и по-специално албумин. По този метод тя се транспортира до клетките в цялото тяло. Червените кръвни кафези (еритроцити) също съдържат обвързвана фолиева киселина. И тъй като тази фолиева киселина не се транспортира до други кафези, еритроцитите могат да служат за премерване равнищата на витамин В9 през последните 3 месеца (продължителността на живот на еритроцитите).
Ако количеството на фолиевата киселина прикрепена към алените кръвни кафези е ниско, това значи, че при тяхното образуване тялото е изпитвало недостиг на фолиева киселина. Много постоянно равнищата на фолиевата киселина си кореспондират с тези на желязо. С намаление на фолиевата киселина мощно понижава наличието ѝ в кръвния серум. Това положение се значи като "отрицателен фолиев баланс в първа фаза ". Ако неотложно не се увеличи приемът на фолиева киселина чрез диетата и хранителни добавки, положението на недостиг се задълбочава. При незадоволителни равнища на фолат се затруднява синтезът на червени кръвни кафези, което е причина за пораждане на анемия.
Какво количество фолиева киселина ни е нужно? Препоръчителната дневна доза фолат за здрав възрастен е 400 микрограма. Нуждите могат да се покачват по време на бременност до 600 микрограма дневно. Фолиевата киселина е извънредно значима за естественото действие на организма. По тази причина през 1998 година министерството на земеделието в Съединени американски щати взема решение да се стартира произвеждане на храни, обогатени с фолиева киселина. Такива са: зърнени закуски, самун, брашно, ориз, паста и други зърнени артикули. Целта на това обогатяване на храните е да се увеличи вноса на витамин В9, чието асимилиране е бързо и елементарно.
Какво се случва в тялото ни при липса на фолиева киселина? Дефицитът на фолиева киселина може да е причина за доста здравословни проблеми, в това число макроцитна анемия. Вносът на съответни количества фолиева киселина по време на бременностт е сериозно за вярното развиване на ембриона. Понижените равнища на витамините В9 и В12 водят до повишение на аминокиселината хомоцистеин в кръвта. Това от своя страна води до повишен риск от сърдечносъдови болести.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР