По-голяма част от българите предпочитат авторитарен режим пред либерална демокрация.

...
По-голяма част от българите предпочитат авторитарен режим пред либерална демокрация.
Коментари Харесай

Българите предпочитат твърд лидер пред либерална демокрация

По-голяма част от българите избират властнически режим пред демократична народна власт. 45 % от хората у нас биха предпочели мощен и съдбоносен водач, който да не би трябвало да се занимава с парламент или избори. 35 на 100 са тези, които избират демократична народна власт с постоянни избори и многопартийна система, а 20% нямат мнение. Това демонстрира изследване на основания в Братислава институт " Глобсек ", извършено в 10 страни от Централна и Източна Европа.

Данните демонстрират, че единствено в половината от страните поддръжката за демократичната народна власт е над 50%. Това са Австрия, където е най-висока - 92%, Унгария (81%), Полша (66%), Естония (65%) и Чехия (60%). В Румъния тъкмо 50 на 100 от хората поддържат демократичната народна власт, 16% нямат мнение, а 34 избират съдбоносен водач. България е последна в класацията по религия в демократичната народна власт.



Липсата на вътрешна и консолидирана демократична настройка в България води до усещания, съгласно които минусите на българската демократична система могат да бъдат поправени с автократични ограничения. Такива рефлекси могат отчасти да бъдат обяснени и културно - поради наследството на автократичното ръководство, само че и емпирично - българите са съумели да усетят изгодите на демократичната система, в това число господство на закона и равнопоставеност при разпределянето на публичните богатства. Според " Евростат " България е с най-високата степен на неравноправие в приходите измежду 16-те страни, включили се към Европейски Съюз от Източна Европа ", декларират от Центъра за проучване на демокрацията в отчета на " Глобсек ".

Закономерно, изследването демонстрира, че показателят на задоволеност от сегашната политическа система в България е най- невисок.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР