По-голям, по-комфортен, с повече офроуд качества и нови възможности за

...
По-голям, по-комфортен, с повече офроуд качества и нови възможности за
Коментари Харесай

7 места в новия GLE

По-голям, по-комфортен, с повече офроуд качества и нови благоприятни условия за самостоятелно придвижване – с тези акценти Mercedes GLE навлиза в нов стадий от своето битие. Вторият по величина SUV със звезда на решетката е минал и солидна диета за събаряне на килограми. И макар увеличените размери, автомобилът тежи по-малко. Това несъмнено ще повлияе позитивно върху динамичните характерности, за което способстват и подобренията в аеродинамиката. С коефициент на челно противодействие CW=0,29 новият GLE е номер едно в сегмента.

 18C0625_033

Отвън новият модел се отличава с типичен за SUV-овете на Mercedes дизайн, който носи посланието за съвременен разкош на и отвън асфалта. Внушителната предна част с оребрен похлупак и изправена решетка основава чувство за мощност и мощно наличие. Забележителният светлинен почерк прави автомобила безпогрешно различим измежду останалите участници в придвижването. Дългите LED светлини създават оптимално допустимата по закон степен на осветление. Яркостта на главния лъч на фаровете остава над референтната стойност от 1 разкош в цялата си дължина от над 650 метра. Задните светлини са ситуирани по-ниско върху мускулестите „ плещи ”. Те се състоят от две обособени секции, които акцентират широчината и по едно и също време с това оформят типичния за всъдеходите Mercedes нощен контур от светещи блокове.

 18C0625_045

Компетентността на инженерите на марката във връзка с аеродинамиката проличава по сваления коефициент CW на челно противодействие. При досегашния модел неговата стойност е 0,32. При новия GLE коефициентът пада до 0,29 и това е най-ниският регистриран индикатор в сегмента. Подобренията се дължат на редица корекции – надзор на въздушния поток за изстудяване зад радиаторната решетка, обтекаеми спойлери пред колелата начело, изменена форма на страничните огледала, уплътнения, специфични джанти и други Аеродинамиката е фактор, по който Mercedes става пример, защото и показаната неотдавна А-класа е моделът с най-ниско противодействие в своя сегмент.

 18C0625_054

Интериорът на новия GLE съчетава разкош, спорт и офроуд. Централният детайл в дизайна на арматурното табло е спортният кокпит, вграден в гръмък челен панел, който прелива във вратите. В типичния за офроуда дух на повдигнатата централна подпора има два лоста. Освен че са положително ергономично решение, тапицираните с кожа повърхности основават чувство за съвременен разкош, което се ускорява от необятните декоративни детайли и инсталираните на едно равнище със стъклата ролетни щори. Нов е също дизайнът на кормилото, както и на всички принадлежности и екрани. Те наподобяват по този начин, като че ли са изсечени от парче метал.

 18C0625_003

Увеличеното с 8 см междуосие до 3,07 м обезпечава доста пространство в пътническата кабина. Купувачите могат да заявят втори ред седалки с електрически пакет с 6 разнообразни настройки. Лявата и дясната седалка се местят напред и обратно без значение една от друга. Облегалките се настройват под ъгъл и се сгъват при съответствие 40:20:40, а облегалките за глава се контролират по височина. Типично за Mercedes, настройката на задните седалки се управлява от комутатор, ситуиран на вратата. Облегалките на задните седалки могат да се смъкват обратно и надолу електрически благодарение на превключватели в багажника.

 18C0625_007

Като екстра се предлага и трети ред с още две сгъваеми седалки. Багажникът зад втория ред е с потенциал 825 л. При свалени седалки той нараства до 2055 л. Въздушното окачване разрешава задната част на автомобила да се смъкна надолу с към 4 см благодарение на комутатор, с цел да се улесни натоварването и разтоварването. При предни седалки с цялостен елпакет позицията може да се трансформира и с леки придвижвания на индивида, които се улавят от интегрираните датчици. Масажната функционалност се съчетава с подобаваща музика и светлина за по-силно влияние.

 18C0625_011

Всички разновидности на новия GLE са оборудвани с 9-степенна автоматизирана трансмисия. При 4-цилиндровите мотори задвижването 4х4 е с закрепен въртящ миг 50:50 сред предната и задната ос. При буксуване въртящите колела се стопират с интервенция на спирачната система на съответното колело. За останалите мотори, в това число премиерната бензинова моторизация GLE 450 4MATIC, се употребява разпределителна кутия с електрически управляем многодисков съединител. Това разрешава изменчиво систематизиране на въртящия миг и насочването му до 100 % към едната от двете оси. Специално за офроуд се предлага приспособена разпределителна кутия с функционалност за заключване на въртящия миг от 0 до 100 % за придвижване на тежък терен.

367 бензинови коня на старта

Новият Mercedes GLE ще излезе на пазара във вид 450 4MATIC с редови шестцилиндров бензинов мотор, като на по-късен стадий се планува прибавянето на други мотори, в това число дизелов и хибриден пакет с външно зареждане. Моторът работи със систематична 48-волтова електрическа апаратура и дава смесен разход на гориво сред 8,3 и 9,6 л. Неговата мощ е 367 конски сили и въртящ миг 500 Nm.

 18C0625_040

За къси шпации има опция за генериране на спомагателни 22 конски сили и 250 Nm – да вземем за пример при изпреварване или в сериозна обстановка. Увеличението на ресурса идва от интегриран стартер-алтернатор. Той обезпечава осъществяване на хибридни функционалности или възобновяване на силата и разрешава реализиране на спестовност на гориво, с каквато до неотдавна можеха да се похвалят единствено високоволтовите хибридни технологии. Стартер-алтернаторът отстрани потребността от ремъци за зареждане на помощни системи и освобождава място в двигателния отсек. Той работи на 48-волтова мрежа, която обслужва потребители с висока мощ като водната помпа и климатичната апаратура.

Лесно придвижване в тапи

В последните години (почти) всеки нов модел на Mercedes носи някакво новаторско решение за автомобилната промишленост. Системата за двойно предаване 4MATIC при GLE с офроуд пакет за първи път в света се предлага изцяло вариативна система за задвижване на всички колела с невисок и висок обсег, с помощта на което автомобилът е още по-подготвен за сложни терени.

 18C0625_070

На прекрасен път комфортът на пасажерите е обезпечен от системата за контролиране на позицията на каросерията E-Active Body Control. Това е интегрирана в мрежа от датчици хидропневматична система за интензивно окачване с 48-волтова апаратура, която управлява ресорите и демферите на обособените колела, с цел да обезврежда клатенето и люлеенето на автомобила при внезапна промяна на траекторията. Когато скоростта е рискова за завиване при риск от конфликт, се намесва функционалността за интензивно спирачно изпитание. Тя лимитира скоростта до стойности, които разрешават сходни маневри.

 18C0625_070

Водачът получава информация за работата на автомобила от инфо-развлекателна система MBUX, която сплотява два екрана с диаметър по 12,3 инча. Чрез датчик се усеща по кое време лидерът или пасажерът приближават ръка до сензорния екран и автоматизирано се извеждат менютата. Някои команди могат да се дават и с жестове без допиране на монитора.

 18C0625_004

Асистиращите системи в новия GLE са усъвършенствани с спомагателни функционалности. На базата на информация за трафика в действително време при приближаване на запушване на автомагистрала скоростта се понижава автоматизирано до 100 км/ч. В колона от коли придвижването се реализира с полуавтономно. Нов е асистентът срещу конфликти при завиване, който следи за срещуположен трафик и при риск ползва автоматизирано спирачно изпитание. Когато колата е спряла, със звуков и образен сигнал се предизвестява за съществуване на пешеходци или велосипедисти в мъртвата зона на видимост, с цел да не се случи случай при отваряне на вратите.

 18C0625_039
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР