По-голям контрол при отпускането на лекарствата от аптеките поискаха днес

...
По-голям контрол при отпускането на лекарствата от аптеките поискаха днес
Коментари Харесай

Лекарският съюз се обяви за паралелно използване на електронни и хартиени рецепти

По-голям надзор при отпущането на медикаментите от аптеките желаеха през днешния ден на конференция от (БЛС).

Според ръководителят на съюза доктор Иван Маджаров от 1 година насам се оферират рестрикции единствено за пациентите и лекарите.Той разяснява придобилата необятен отзив в последно време тематика с едновременното потребление на хартиената и електронната рецепта и, по думите му - тиражираните в публичното пространство спекулации.

" На първо място се твърди, че лекарите не желаят цифровизация е опазването на здравето. Българският доктор работи от 1 юни насам в изискванията на цифровизация, а с електронни предписания от предходната година. И цифрите го потвърждават:, 5 милиона електронни посоки, 10 милиона електронни прегледа, 130 хиляди електронни хоспитализации и 200 хиляди електронни посоки за хоспитализации. Практически ние работим в изискванията на цифровизация от 1 юни насам, а в изискванията на цифрова рецепта от предходната година по това време ", сподели доктор Маджаров.

 След десетки сигнали служебният кабинет обмисля да върне хартиените предписания След десетки сигнали служебният кабинет обмисля да върне хартиените предписания

Председателят на лекарския съюз изясни, че не възбраната, а положителното внедряване е по-важно. Данни на изследване на БЛС сочат, че във всички европейски страни, като се изключи Естония, съществуват и двата разновидността на хартиена и електронна рецепта в опазването на здравето. А в страни като Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция, макар, че съществуват и двата разновидността на рецепта, са достигнати съвсем 90 % приложимост на електронните предписания.

В отговор на изказванията, че пациентите ще пострадат в случай че се вкара наложителна електронна рецепта, доктор Маджаров цитира данни от допитване на пациентска организация по тематиката, което изрично посочило, че 84 на 100 от участниците желаят да имат опция за потребление и на двата типа предписания. Проучване на съсловната организация пък демонстрира, че 90% от лекарите считат, че би трябвало да останат и двата типа предписания - електронна и хартиена.

 По-голям надзор при отпущането на медикаментите от аптеките желаеха от лекарския съюз.
© Надежда Чипева, Капитал

По-голям надзор при отпущането на медикаментите от аптеките желаеха от лекарския съюз.

Проф. Христо Шивачев, заместник-председател на БЛС, беше безапелационен, че въвеждането напълно на електронна рецепта в системата по-скоро би понижило качеството на извършеното лекуване. " Новите способи в медицината в никакъв случай не са налагани със възбрана, а сами са се утвърдили като сполучливи ", сподели той.

На конференцията бе показано и национално представително изследване, извършено от организация " Тренд ". Резултатите от проучването препотвърждават данните от цитираните изследвания. 58% от участвалите са " за " редом потребление на хартиена и електронна рецепта.

На въпрос дали би трябвало да се отстрани напълно хартиената рецепта, 21 на 100 от респондентите са дали отговор позитивно, а едвам 10% са на мнение, че би трябвало да останат единствено хартиените предписания. Д-р Маджаров разяснява и оформилото се мнение, че с електронните предписания, ще се ограничи свръхупотребата на антибиотици. Според резултатите от изследването 44% от интервюираните оповестяват, че са купували антибиотик без рецепта, а други 55 на 100 пък са чули за собствен непосредствен, че си е купил антибиотик без рецепта.

 Броят на издадените електронни предписания надвиши 20 милиона Броят на издадените електронни предписания надвиши 20 милиона

Зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов настоя жълтите и зелените предписания наложително да бъдат изписвани по електронен път.

" Нелогично е електронната рецепта не е въведена във връзка с жълтите и зелени предписания, които изискват доста по-строг надзор и проследяемост, защото касаят лекарства с риск от пристрастяване ", сподели и доктор Маджаров.

За да се ограничи свръхупотребата на антибиотици е небходимо да се наложи надзор върху отпущането им и да не може да се изписват в случай че не е отворена рецепта в аптеката.

" Най-лесно е да се направи това посредством опцията за обвързване на софтуера в аптеките с НЗИС. На всички е ясно, че може да бъде тествана складовата наличност и надлежно отпуснатите лекарства. Срещу тях би трябвало да има издадена рецепта. Така както е софтуерно е направено невероятно отпущането на медикаменти по Здравна каса без рецепта, може да бъде направено и за антибиотиците ", сподели в умозаключение доктор Маджаров и добави, че въвеждането на данните в НЗИС е работа както на лекаря, по този начин и на фармацевта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР