По-големите програми дори не могат да започнат и да приключат

...
По-големите програми дори не могат да започнат и да приключат
Коментари Харесай

ИПИ: За 20 години ефективността на бюджетните разходи не се подобрява

По-големите стратегии даже не могат да стартират и да приключат при едни и същи ръководещи, демонстрира анализът на одитните отчети.

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: ИПИ Смаляване

Когато става въпрос за парите на данъкоплатците, страната е неприятен собственик и работи неефективно. А в години на парламентарни избори делът на недобре изразходваните средства даже се усилва. Това демонстрира последната оценка на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за работата на администрацията, направена въз основа на одитните отчети на Сметната палата.

Това е шести сходен обзор, като той добавя предходните издания с нови 65 одитни отчета. Така проучването към този момент е на база 966 одитни отчета, оповестени от Сметната палата, които обгръщат към 149 милиарда лева бюджетни средства за интервала 1998 – 2017 година Около половината от тях (или 413 случая, възлизащи на 77.6 милиарда лева.) могат да се дефинират като " неуспех ", т.е. има несъблюдение на поставените цели, голословни разходи или незаконност на подписани контракти и безконтролно ръководство на ресурсите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Като " триумф " са избрани 242 случая (възлизащи на 34.4 милиарда лева.), а " некласифицирани " са 311 (36.9 милиарда лева.).От ИПИ прецизират, че в разбора са включвани само разноските за стратегии, планове и прехрана на ведомствата, финансирани от държавния бюджет, без еврофондове и активността на общините.

Май няма значение кой ръководи, все е зле

Според икономистите е притеснително, че делът на неуспехите не понижава през последните години. " Разглеждането на данните по години демонстрира, че делът на " триумфите " и на " неуспехите " като цяло се резервира след 2001 година Това значи, че администрацията е неефективна без значение кой ръководи и без значение от етапа на бизнес цикъла – напредък или спад на икономическа интензивност ", показват от института.

Периодите на политическа рецесия в страната обаче имат значение за това до каква степен дейно се харчи публичният запас. Част от новодобавените отчети проучват интервала от 2014-2017 година, когато държавните управления и виновните лица за всяка стратегия и активност се трансформират релативно постоянно. " По-големите стратегии даже не могат да стартират и да приключат при едни и същи ръководещи. В огромна част от отчетите на Сметната палата ясно се вижда по какъв начин това води до размиване на отговорностите и безотговорност на резултатите, макар че парите нормално се харчат по проект ", е едно от заключенията в отчета.

На какво се дължат слабите резултати

Основните недостатъци на администрацията не се трансформират доста през годините. В някои случаи " неуспехът " е поради непълен административен потенциал, липса на средства и външни фактори. " Много са и случаите обаче, в които се установи индиферентност към ръководството на обществения запас или умишлени злоупотреби ", показват от ИПИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР