По-големи или по-малки като обем резервите в чуждестранна валута са

...
По-големи или по-малки като обем резервите в чуждестранна валута са
Коментари Харесай

Държавите с най-големи валутни резерви държат близо 8 трилиона. А България?

По-големи или по-малки като размер запасите в задгранична валута са гаранция за страните при положение на икономическа рецесия или други разтърсвания. И това го знят добре десетте страни с най-вече такива ресурси, които имат близо 8 трилиона $.

Според инфорграфика на HowMuch.net, направена на база на данни на Международния валутен фонд (МВФ) към първото тримесечие на 2018 година първа в света по този индикатор е Китай с запаси във валута в размер на цели 3,161 трилиона $.

На второ място с двойно по-малки ресурси обаче е Япония с общ размер от 1,204 трилиона $.

Всички останали страни държат запаси в размер под трилион $. Трета е Швейцария със 785 милиарда $, следвана от Саудитска Арабия с 486 милиарда $.

В топ 10 влизат още Хонконг, Индия, Южна Корея, Бразилия, Русия и Сингапур.

В Европа запасите на Швейцария са по-големи от тези на всички останали страни на континента. След нея втора по размер на запасите е Англия с общо 123 милиарда $.

Над 100 милиарда са и тези на Полша и Чехия. В това отношение те изпреварват страни, като Канада и Австралия.

На Балканите водач е Турция с запаси от 88,4 милиарда $. Тези на Румъния са на половина - 40 милиарда $. Въпреки това северната ни съседка има по-големи запаси от Германия и Италия да вземем за пример и толкоз, колкото има Франция и малко по-малко от тези на Щатите.

Данните демонстрират, че към края на март валутните запаси в България са в размер на 25 милиарда $.

Статистиката демонстрира още, че максимален дял имат запасите в щатски долари - общо 63,5%, следвани от тези в евро - 20%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР