По-гъвкавият трудов пазар ще повиши ефективността на икономиката и ще

...
По-гъвкавият трудов пазар ще повиши ефективността на икономиката и ще
Коментари Харесай

Търговските вериги предлагат промени в Кодекса на труда за по-гъвкав пазар

По-гъвкавият трудов пазар ще увеличи успеваемостта на стопанската система и ще докара до понижаване на сивия бранш. Резултатът ще е повишение на приходите и стандарта на живот на хората и повече доходи в бюджета. Това демонстрират резултатите от анкета, извършена измежду членовете на Сдружението за съвременна търговия, в което влизат Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T MARKET.

Основните провокации пред пазара на труда, който показват мениджърите на веригите, са рестриктивните мерки при полагане на ексклузивен труд, невъзможността за почасово наемане на чиновници, неналичието на гъвкави благоприятни условия за образуване на трудовото заплащане, рестриктивните мерки за подписване на срочни трудови контракти, административните усложнения при дуалното образование и тежкият развой за въвеждане на нови специалности в страната.

Според шефовете на веригите всички

тези ограничавания сковават взаимоотношенията сред работодателите и хората,

които биха желали да ги моделират тъй че да са комфортни и за бизнес модела на компанията, и за персоналния живот на индивида. В резултат на това, доста благоприятни условия за работа не се осъществят, от което губят и хората, и стопанската система. Други пък се осъществят в сивия бранш, защото няма съответна законова форма да бъдат осъществени легално, от което бюджетът на страната търпи загуби, показват мениджърите.

От сдружението им показват, че те са измежду най-големите работодатели в България с съвсем 17 хиляди чиновници като единствено за 2018 година са назначили близо 1 600 нови чиновници и са вложили повече от 3 млн. лева в образования и възстановяване на изискванията на труд.

Проблемите с изключителния труд

Компаниите припомнят, че съгласно Кодекса на труда изключителният труд в България е позволен единствено по изключение, което лимитира оперативно фирмите и хората, които желаят да работят повече и по този начин да усилят приходите си. Цитират данни на Евростат, съгласно които 0.6% от хората тук работят повече от 49 часа седмично, което е доста по-ниско от междинните за Европейски Съюз 5.5%. Експерти от веригите разясняват, че това число е нереалистично и потвърждава, че в България ексклузивен труд се поставя нерегламентирано, което ощетява бюджета. Освен това съставлява нелоялна конкуренция по отношение на фирмите, които съблюдават разпоредбите и регистрират и заплащат правилно отработеното от чиновниците си.

Според тях обстановката може да бъде позволена с отпадане на ограничаването за полагане и обмисляне на ексклузивен труд. Друг вид е и да се трансформират рестриктивните мерки за ексклузивен труд като продължителността му не може да надвишава 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец; 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица или 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 поредни работни дни.

Остарелият работен график

Един от главните проблеми, посочени от участниците в анкетата е обвързван с формалните условия в Кодекса на труда, свързани с правенето и съхранението на работни графици. В момента се ползва по този начин наречената " Форма 76 ", която работодателите са задължени да употребяват за обмисляне и отчитане на работното време. Затруднението идва от обстоятелството, че тя е остаряла като формат и идея, само че е единственият документ, който инспекцията по труда приема. В същото време членовете на сдружението желаят да приложат и в България интернационално потвърдени електронни системи за обмисляне и отчетност на работното време, употребявани в фирмите майки. Според мениджмънта на веригите решението на въпроса е във въвеждането на базови условия за планирането и отчитането на работното време. Така всяка компания ще може да употребява лични системи, което би било голямо облекчение за бизнеса.

Гъвкаво да се образува заплатата

Членовете на сдружението показват, че съгласно в този момент настоящите разпореждания за идентичен труд се дължи еднообразно възнаграждение, което лимитира работодателите да подтикват положителните си и амбициозни чиновници. Според веригите решението е още веднъж в промени в Кодекса на труда, които да дават по-голяма еластичност на бизнеса при установяване на трудовите хонорари.

Почасовият труд не е вероятен

Според участниците в анкетата, все още работодателите нямат опция да наемат хора почасово, което е публикувана процедура в страните от Европейски Съюз и дава опция на хората да съчетават няколко трудови уговорката. В същото време, в България се поставя подобен вид труд. Хиляди хора съчетават няколко работи като постоянно за спомагателните си задължения получават възнаграждение " на ръка ". Това ощетява служащия, който не може да се употребява от обществените придобивки за положения труд. Ощетен е и бюджетът на страната, който не получава дължимите налози и осигуровки.

Според членовете на сдружението би трябвало да се трансформират текстове от Кодекса на труда, които да разрешат на един човек да подписва няколко трудови контракта при ясно дефиниран ангажимент към работодателите.

Срочните трудови контракти ще покачат успеваемостта на бизнеса

Възможността за наемане на чиновници за избран интервал при сезонни пикове за бизнеса ще помогне за увеличение на успеваемостта на бизнеса, показват веригите. Според тях сходна смяна би била от изгода за редица бизнес браншове. Търговците биха се справили по-добре при пиковете на извършването на покупки в края на ноември и Коледа; туристическият отрасъл би посрещнал по-уверено гостите през лятото, а земеделските производители ще могат да възнамеряват по-добре акциите си. В последна сметка разрешаването на подписване на срочни трудови контракти, ще докара до по-голяма успеваемост и по-добра услуга за клиентите.

Намаляване на административните условия при дуалното образование

Според мениджърите на веригите има редица усложнения пред въвеждането на дуалното образование: задължението за приемане на позволение за работа от Инспекцията по труда; множеството официални предпоставки и условия за работодателите, с цел да могат да вземат участие в дуално обучение; неналичието на регулация на заплатите отпуските и болничните на учениците и доста други. Според веригите тези ограничавания би трябвало да се отстранен, а обстановката би се улеснила от назначението на специалисти в Министерството на образованието, които да дават отговор единствено за дуалното образование.

Компаниите показват, че за последната година са вложили над 2 млн. лева за възстановяване на изискванията на труд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР