По философията на бюджета, той не е обвързан с икономиката.

...
По философията на бюджета, той не е обвързан с икономиката.
Коментари Харесай

БСП vs ГЕРБ за Бюджет 2020: Устойчиво изоставане или устойчив растеж предвижда той?

По философията на бюджета, той не е привързан с стопанската система. 45 – 47% приблизително от Брутният вътрешен продукт минава през бюджетите на страните в Европа. У нас е планувано тази година спямо предходните и идващите 3 години този дял да слезне до към 35%. Това значи, че в бюджета влизат към 12 милиарда лева по-малко, в сравнение с е европейският стандарт. Вторият проблем е средствата в бюджета не са обвързани с икономическото развиване. Не виждаме Фонд за гарантиране на публично-частното партньорство, за разлика от другите страни в Европа. Този бюджет ни подсигурява устойчиво закъснение от страните-членки в Европейски Съюз по макроикономическите параметри, заложени в него. Така заключи позицията на Българска социалистическа партия за Бюджет 2020 депутатът от Българска социалистическа партия за България Румен Гечев пред Нова тв.
Не знам за какво започваме със заблужденията от рано сътринта. Близо 36,9% от Брутният вътрешен продукт на страната е заложен в плановете на Бюджет 2020. Говорим за 118 милиарда лева Брутният вътрешен продукт за 2019г, а за идната 126 милиарда лева, отвърна го депутатът Алексадър Иванов от ГЕРБ. Той призна, че България има да наваксва в привличане на вложения, само че акцентира, че България е отличник в растеж на приходите в Европа, както и в растеж на Брутният вътрешен продукт.
Надявам се идващите години, запазвайки този напредък, да можем да догоним Европейските стандарти, акцентира Иванов. Ето, държавното управление си е сложило за цел междинна работна заплата до края на годината 1224лв, а до края на мандата - 1500 лева, сподели депутатът от ГЕРБ. По думите му България изостава от страните в Европа, тъй като не е имала еднакъв старт през 1989г., когато е напуснала Източния блок. Сега, покачваме бюджетните заплати и пенсиите,с опциите, които имаме. Бюджетът е изражение на стопанската система, реагираме съгласно параметрите, сподели той.
Според Гечев от Българска социалистическа партия, Румъния залага на напредък на стопанската система, а България не. Това е проблем и демонстрира недълновидност, съгласно левия народен представител. От Иванов от ГЕРБ го посъветва да гледа в „ нашия джоб “, „ когато приказваме за еднакъв старт и от 3 $, в този момент пенсиите са 200 $, мисля, че триумфите на държавното управление са видни “.„ Не знам къде виждате триумф “, отвърна го Гечев, откакто сме на дъното на Европейски Съюз.
Според Българска социалистическа партия българският бюджет „ е беззащитен пред предстоящата икономическа рецесия идната година “. За образец Гечев даде Франция, Германия и Италия, които са реагирали с увелиечние на бюджетните вложения посредством публично-частно партньорство, с цел да подкрепят растежа на стопанските системи си посредством пазарни средства. Ето, немците приготвят пакет от 60 милиарда евро за стимулиране на стопанската система си, Франция поддържа бюджетен недостиг от до 3% от Брутният вътрешен продукт, с цел да подтиква стопанската система си. Основната разлика е, че българското държавно управление вместо да усилва бюждетните разноски на пазарна основа, то ги понижава, нападна още веднъж плановете в Бюджет 2020 Гечев.
Българското държавно управление дава 800 млн. лева повече засоциални заплащания и пенсии през 2020г., повече за обучение и опазване на здравето, разгласи Иванов. Макроикономическата икономическа рамка на бюджета отразява прогнозите за забавени темпове на развиване в Европа, само че в микроикономическата рамка се вижда оптимизма за напредък на Брутният вътрешен продукт на България. „ Ако ни удари рецесия има буфери в бюджета и най-много във фискалния запас от 11 милиарда лева Именно по тази причина държавното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти поддържа фискална политика, която да е близка до консервативната, с цел да поемем стопански разтърсвания “, изясни Иванов от ГЕРБ. Вътрешната задлъжнялост на страната сега е единствено 20% от Брутният вътрешен продукт към други страни и банки, приключи той.
Прости сметки направи Иванов: Ако сте преподавател и сме ви нараснали със 17% заплатата. Очаква се рецесията да се изрази в понижаване с 2% на инфлацията, и това идва от опазване на цените на петрола на международните пазари. Та, 2 % е инфлацията за 2020г. Така че напълно положително може да се одобри, че учителката ще се усеща 15 % по-богата и ще има повече средства за разноски в фамилията.
Къде са парите за възобновяване на материалната база на учебните заведения, няма ги. Къде са парите за възобновяване на материалната база на университетите, няма ги. т.е. Прави се частична стъпка в вярната посока, само че се наливат пари в нереформирани системи, изясни Гечев. Същото е и в опазването на здравето, сподели той. Няма да бъдат приключени промените, тъй като са разнопосочни и не водят до краен резултат, приключи той. Гечев акцентира, че при дебатите в пленарна зала по-късно през днешния ден, Българска социалистическа партия ще показват своите планове за Бюджет 2020.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР