По филмите винаги, когато някой изгуби съзнание и припадне, ако

...
По филмите винаги, когато някой изгуби съзнание и припадне, ако
Коментари Харесай

Какво гледат лекарите на зеницата при загуба на съзнание?


По филмите постоянно, когато някой изгуби схващане и припадне, в случай че се появи доктор или парамедик първоначално ревизират дали потърпевшият има пулс. На второ, се заемат да му светят в очите и да гледат зениците. Тази груба интервенция в персоналното пространство или ще свести жертвата, в случай че ли не – ще помогне на здравния служащ да оцени положението ѝ.

Очевидно реакциите на зеницата на светлина и въобще измененията в нея са значим знак за положението на човек и могат доста да оказват помощ, в случай че самият човек е изгубил схващане и не може самичък да каже какво го е сполетяло.

Но отвън тези трагични събития, даже и в „ спокойно “ време, зеницата сама по себе си е задоволително любопитно събитие в човешкото тяло.

Зеница – наименование на „ нищото “

Зеницата, постоянно наричана още и пупила, не съставлява някаква тъкан, образувание или орган в тялото, а в противен случай – неналичието на тъкан . Тя е просранствено разбиране и отразява един изменящ се по величина отвор, ограден от вътрешния кант на ириса (цветната част на окото).

За осведомените с фотографската техника, бихме могли да кажем, че устройството на очната ябълка ненапълно може да се оприличи

на това на черната камера на фотоапарата, а зеницата - играе

ролята на бленда. Получаването на изображението зависи от количеството светлина, което постъпва върху кино лентата, или – в живия еквивалент – ретината.

Фотографите знаят, че колкото по-широко отворена е блендата и колкото повече време продължава фотографията, толкоз повече светлина ще постъпи в камерата и ще се отрази на плаката.

Очите ни обаче не са фотоапарати, те не вършат фотоси, а непрестанно възприемат околния свят. Ето за какво методът, по който тялото ни управлява количеството постъпваща светлина е само посредством смяна в размера на зеницата. При мощно осветяване в случай че зеницата е необятна, огромното количество светлина ще наруши контраста и няма да ни разреши да виждаме. Ето за какво на ярко зеницата се свива. Ако пък е мрачно, тя се уголемява, с цел да разреши максимано доста от светлината да доближи до ретината.

Нормалната зеница

Нормално двете зеници са кръгли, черни и идентични по мярка . Последният може да варира сред 2,75 мм и 4,75 мм в диаметър. Миоза е разбиране, което отразява релативно тясна зеница, а мидриаза – необятна. Нормално дамите и късогледите хора (при които очната ябълка има по-дълъг предно-заден размер от нормалното) имат по необятни зеници от мъжете и далекогледите.

Промените в размера на зеницата се правят от два мускула, ситуирани в ириса – дилататор, интервиран от симпатиковата нервна система и сфинктер, обслужван от парасимпатикуса. Тоест, размерът на зеницата зависи от вегетативната нервна система и не е под контрола на волята ни .

Свързани публикации.. Ретинобластом - бялата зеница е значим признак 0 Кома - какви промени в дишането и зениците настъпват? 0 Д-р Пламен Хубанов: Лазерните технологии заменят обичайните способи в катаракталната хирургия 1

Тези нервни нишки имат връзка и с централната нервна система, ето за какво по смяната в зеницата и реакциите ѝ може да се съди за увреждания както на вегетативната, по този начин и на централната нервна система.

Отклонения от естественото
Цвят
Белезникав цвят на зеницата подсказва за съществуване на катаракта или ретинобластом, жълтеникав – цирей на стъкловидното тяло, червеникав – кръвоизлив в последното, а зеленикав – за глаукома.
Разлика в двете зеници – анизокория
Това е значим белег, който допуска, че има някакъв едностранен болестен развой и при разлика повече от 0,5 мм в диаметъра на двете зеници подобен постоянно би трябвало да се търси.

Симпатиковата нервна система минава през некратък път до дилататора на зеницата и доста процеси по него могат да увредят нерва – в това число циреи във върха на белия дроб, туберкулоза или израстък там, шипове на прешлените, увеличена щитовидна жлеза или лимфни възли, които притискат нерви и други
Форма
Нормално зеницата е с кръгла форма или леко овална, с леко източване към 5 часа

(ако си представим циферблата на часовник) за дясното око и към 7 часа. за лявото. Освен познатата ни кръгла форма обаче, зеницата е способна да одобри какви ли не причудливи форми.

Това се случва при нарушавания в това, което я образува – а точно ириса. При болестни процеси е допустимо той да образува сраствания – синехии – който да променят формата му.

След глаукомен припадък пък, при който има мощно нараснало вътреочно налягане, зеницата може да придобие неправилна овална форма и мощно уголемен размер.
Размер
Употребата на наркотични субстанции не може да остане скрита – зениците ще споделят какво е станало. Разширени зеници се провокират от кокаин, амфетамини, LSD, екстази и други, както и от някои медикаменти – атропин, антихистамини, назални деконгестанти, трицилични антидепресанти, фенобарбитал и други

Стесняване на зениците е резултат главно от опиоидите – морфин, хероин, кодеин, фентанил, метадон и др.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР