По факса, пощата или чрез куриерска служба, живеещите в чужбина

...
По факса, пощата или чрез куриерска служба, живеещите в чужбина
Коментари Харесай

Американските избиратели в чужбина могат да гласуват по факса, по пощата или чрез куриер

По факса, пощата или посредством куриерска работа, живеещите в чужбина американски гласоподаватели поставят всевъзможни старания, с цел да са сигурни, че бюлетините им ще бъдат преброени в най-ожесточените президентски избори в Съединени американски щати в близката история и в конюнктура на световна пандемия, нарушавания в пощенските доставки и рецензии на настоящия президент към гласуването по пощата.

Активисти и от двете съществени партии споделят, че са очевидци на невиждано висок брой молби за помощ за вписване на гласоподаватели и гласоподаване тази година от живеещите в чужбина американци, които по някои оценки са 9 милиона.

"Значително повече гласоподаватели се обръщат към нас, най-малко 4-5 пъти повече, в сравнение с през 2016 година ", сподели Джон Фул от клона на "Републиканци в чужбина " в Тайланд. След като конкуренцията през 2016 година беше решена с минимални разлики в шепа основни щати, "този път никой не приема успеха за обезпечена ", сподели шефката на английския клон на "Демократи в чужбина " Инге Киемтруп, представен от Българска телеграфна агенция.

"Някои хора, които живеят тук от четири десетилетия и до момента не са дали своят вот, в този момент се свързват с нас и споделят, че този път желаят да гласоподават ", добави тя.

Президентът Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския от дълго време недоволства против пращаните по пощата бюлетини, тъй като съгласно него те улесняват изборните измами, макар че за това няма доказателства. Избирателите от чужбина, и цивилни, и военни, гласоподават по пощата на избори в Съединени американски щати от генерации. Законите на Съединени американски щати подсигуряват на живеещите в чужбина американци правото да гласоподават на федерални избори, като гласовете им се броят в щатите, където последно са живели те или техните родители.

Щатите имат строги периоди за вписване на гласоподаватели, приемане на бюлетина и изпращането й, макар че е допустимо да се употребява федерален вид бюлетина от гласоподавателите, които не са получили своята в точния момент. И двете партии имат организации в чужбина, които могат да оказват помощ за оформянето на документите.

Избирателите, които се тревожат от мудни пощенски системи, могат да пуснат бюлетина в посолствата на Съединени американски щати, като Държавният департамент предлага това да стане до 1 октомври. Доставка с Ди Ейч Ел Живеещата в Буенос Айрес дизайнерка на обувки Катрин Тиоболдс обаче не желае да рискува при изпращането на бюлетината си в Ню Йорк и заплаща за доставка с куриерската компания Ди Ейч Ел.

"Повечето ми познати се безпокоят дали ще получат бюлетината си в точния момент, да не приказваме за изпращането й в точния момент ", сподели тя.

57-годишната Мелани Лансинг, която е осигурителен сътрудник в известния измежду американските пенсионери мексикански град Сан Мигел де Алиенде, помолила отиващ в Съединени американски щати човек да прати бюлетината й в Орегон.

"Исках да я поверя на другар ", сподели тя.

На предходни избори гласуващите от чужбина военнослужещи са подкрепяли повече републиканците, а цивилните в чужбина - демократите. В Париж републиканците считат, че демократите поставят надалеч повече старания, откакто през 2016 година са били може би прекомерно сигурни, че ще завоюва Хилари Клинтън  Хилари Клинтън Хилари Клинтън (по татко Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26.

"Те са хиперактивни в привличането на гласоподаватели. През 2016 година не беше по този начин, не смятаха, че Тръмп е опасност ", сподели ръководителят на френския клон на "Републиканци в чужбина " Ранди Ялоз.

Киемтруп от английския клон на "Демократи в чужбина " сподели, че от ден на ден хора осъзнават, че гласовете от чужбина са задоволително доста, с цел да окажат въздействие на изборния резултат. "На междинните избори през 2018 година една от всеки 25 съревнования в страната беше извоювана или изгубена с разлика 1 % или по-малко. Същите разлики обезпечават американците от чужбина на всеки изборен регион за Конгреса ", сподели тя.

Една страна, където Тръмп е известен, е Израел, където живеят сред 250 и 300 хиляди американци от израелски генезис, чиито гласове могат да повлияят на резултата в най-малко един основен щат.

"По мои оценки тук имаме сред 25 и 30 хиляди гласоподаватели от Флорида и това може да е решаващият фактор в изборите в този щат ", сподели Марк Зел, началник на израелския клон на "Републиканци в чужбина ".

COVID-19 затрудни провеждането на обичайните прояви с физическо наличие, на които партиите разчитат, с цел да оказват помощ на живеещите в чужбина американци да оформят изборните си документи, сподели Даниел Миклос, ръководителка на римския клон на "Демократи в чужбина ". "Ковид спря всичко. Хората не желаят да излизат на открито ", сподели тя.

Живеещата в Берлин интернационална консултантка по организационна активност Карън Бърдсол е записана като гласоподавател в един от огромните основни щати - Пенсилвания, която изпрати бюлетини на гласоподавателите на 19 септември. "Това значи, че няма доста време, до момента в който дойде бюлетината, аз я попълня и изпратя, и тя да бъде получена преди 3 ноември ", сподели тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР