По една ябълка на ден държи доктора далеч от мен,

...
По една ябълка на ден държи доктора далеч от мен,
Коментари Харесай

Яжте по 10 порции плодове и зеленчуци на ден, за да живеете по-дълго

По една ябълка дневно държи доктора надалеч от мен, споделяха в миналото, само че през днешния ден това не е задоволително. Световната здравна организация предлага да консумираме по пет порции плодове или зеленчуци на ден, с цел да бъдем здрави, а ново проучване предлага да увеличите този брой двойно. 

Последното изследване твърди, че с цел да получите цялостните здравни изгоди от плодовете и зеленчуците, е целесъобразно да ядете по 10 порции на ден. Учените откриват, че въпреки и предложените пет порции да понижават риска от заболявания като рак, сърдечно-съдови болести и инсулти, здравословните преимущества нарастват, когато хората усилят потреблението си до 800 грама плодове и зеленчузи дневно, като 80 грама се броят за една порция.

Какво съставлява една порция зависи от типа плод или зарзават и питателните субстанции, които се съдържат в него. Например, в случай че един банан е една порция, би трябвало да изядете три кайсии или 14 череши, с цел да получите еквивалента. Колкото до зеленчуците – две глави броколи, три стръка целина или четири цялостни супени лъжици спанак ще свършат същата работа. Тук можете да видите по-конкретни образци, що се отнася до размера на порциите.

Макар че явно е потребно да се употребяват повече плодове и зеленчуци, множеството хора даже не съумяват да стигнат актуалната рекомендация за пет порции дневно. Проучвания демонстрират, че по-малко от един на трима реализират това, така че да кажете на хората, че би трябвало да ядат двойно по толкоз, надали ще повлияе върху навиците им.

Новото проучване по този начин или другояче поддържа рекомендацията за пет порции на ден и учените не оферират смяна в нея, а просто съгласно положителното остаряло предписание – колкото повече, толкоз по-добре. Те са открили, че даже двеста грама плодове или зеленчуци дневно са свързани с 16 % понижаване на риска от сърдечни болести и намаление на заплахата от инсулт с 18 %.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР