По един спасител на пост ще има само по възможност

...
По един спасител на пост ще има само по възможност
Коментари Харесай

Ангелкова: Ще има по един спасител на пост в зависимост от плажа и заетостта

По един избавител на пост ще има единствено по опция съгласно плажа и заетостта, като първо ще се прави предложение, а Министерството на туризма ще го утвърждава. Това сподели Николина Ангелкова след среща с ръководителя на БЧК и шефа на водноспасителната работа в БЧК.

Тя изясни, че до мярката няма да се прибягва за сметка на сигурността и здравето на туристите. Така броят на водните спасители ще е двама на един избавителен пост според утвърдената от Министерството на туризма скица за водно избавяне за съответния плаж.

Заедно с Българския Червен кръст работим интензивно за гарантиране на безвредна отмора на туристите през лятото и ще осигурим надеждно водно избавяне на морските плажове. Няма да допуснем по никакъв метод риск за живота и здравето на посетителите, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя организира работна среща с ръководителя на БЧК акад. Христо Григоров и шефа на водноспасителната работа в БЧК Антон Налбантов,.
След недоволството на спасителите: Среща сред шефа на БЧК и министъра на туризма Те упорстват предлагането на ведомството да има по един избавител на пост да отпадне
В признатите промени в Закона за здравето в наредбата за водното избавяне се дава правна опция за лято 2020 да се понижи броят на спасителите на някои плажове, само че подобен вид е записан само като опция по преценка на Министерството на туризма съгласно заетостта на съответния плаж и неговото географско разположение.

Всеки собственик на плажа, който би желал да се възползва от законовата смяна, може да направи своето предложение според експлицитните инструкции на министерството, като финално спомагателната скица за водно избавяне за лято 2020 година ще бъде съобразена с фактическата конюнктура, обявиха министърът на туризма и ръководителят на БЧК.
Недоволство измежду спасителите: Не са съгласни да има единствено по един човек на пост Мярката е за да се понижат разноските на концесионерите
Според напътствията се планува, че на всеки избавител би трябвало да е обезпечен сменник, както и задоволителен брой спасители за цялото работно време на плажа. При неспазване ще има строги санкции, уточни министър Ангелкова.

Тя и представителите на БЧК подчертаха, че измененията в Наредбата за водното избавяне, които следва да бъдат признати от Министерския съвет, се базират напълно на предложенията на БЧК.

Проектопромените плануват на територията на националните курорти избавителните постове да бъдат ситуирани на дистанции от по 100 м, а на останалите плажове - по 150 м.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР