По един лев на час за нощен труд да получават

...
По един лев на час за нощен труд да получават
Коментари Харесай

Министърът предлага полицаите да получават по 1 лв. на час за нощен труд

По един лев на час за нощен труд да получават служителите на реда от 1 февруари. Това предлага министърът на вътрешните работи Младен Маринов в план за заповед, с която се дефинират спомагателните хонорари за научна степен, за работа от 22 ч. до 6 ч., на публични празници, както и за времето разполагаем на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Документът е оповестен дружно с претекстове към него в Портала за публични съвещания и планува смяна в сумата, която да се изплаща за полагане на нощен труд. В момента служителите на реда получават по 25 стотинки на час нощен труд. За смяната се приказва от дълго време, само че ведомството години наред отхвърляше да усили сумата с претекста, че не разполага с задоволително бюджет.

Със серия от митинги чиновниците на Министерство на вътрешните работи упорстваха да бъде увеличено заплащането за нощен труд, както и да се заплаща в допълнение за ексклузивен труд. На последните митинги през лятото предходната година служителите на реда поканиха министри да изкарат едно нощно дежурство с тях.

" Шест часа шезлонг на Приморско коства 30 лева, а осем часа за служител на реда на границата - 2 лв. ", разгласи тогава ръководителят на най-големия полицейски профсъюз - Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Илия Кузманов. Искането за по-добро възнаграждение бе подкрепено и от надзирателите и чиновниците на пандизите.

Тогава министър Маринов изясни, че изключителният труд в Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъде редуциран до най-малко, а за заплащането на нощния може да има нарастване най-рано при разискването на идващия бюджет за ведомството.

В оповестената за публично разискване заповед Маринов не е заложена смяна за спомагателното заплащане за времето разполагаем. То остава както до момента - 10 ст. на час. Същите остават и надбавките за чиновниците на Министерство на вътрешните работи с научни степени. И през 2020 година тези със степен " лекар " ще вземат по 60 лева в допълнение, а докторите на науките по 90 лева

" Публикуваният план на Заповед е направен на база до в този момент настоящите размери на спомагателните хонорари, изплащани на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, като се изключи размера на спомагателното заплащане за нощен труд. Предвид това, издаването на плана на Заповед няма да докара до лишаване на привилегии или ощетяване на чиновниците, на които се изплащат спомагателни хонорари ", написа в претекстовете министър Маринов.

Той показва също, че тези размери на спомагателните хонорари са съобразени с фактическия брой на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, на които се изплащат спомагателните хонорари и с одобрените средства в бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2020 година за разноски по индикатор " Персонал ".

Общественото разискване на заповедта ще продължи до 3 февруари 2020 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР