По думите ѝ в Web Report няма място за субективизъм,

...
По думите ѝ в Web Report няма място за субективизъм,
Коментари Харесай

Търсенето на истината и добрата журналистика се възпитава и у аудиторията

По думите ѝ в Web Report няма място за субективизъм, а се залага на плурализъм, било когато приказваме за отличените, било, когато става дума за журито. 

" Под една шапка се сплотяват доста мощни материали на наши сътрудници - било от уеб сайтове, малките екрани, радиа, включват се и водещи на подкасти ", описа Тодорова пред водещия Иво Райчев. Той попита по какъв начин хората да отсяват чистата публицистика във време, в което има толкоз доста уеб сайтове, радиа, малките екрани. " Човек се ориентира мъчно кое е истина, кое не ", означи Райчев.

" Така е, за аудиторията е мъчно да се ориентира, само че мисля, че това се възпитава у нея - да ревизира. Когато човек чете една публикация, би трябвало да търси дали тя се обляга на обстоятелства, било документи, фотоси и така нататък Въпросът е създателят да удостовери това, за което споделя. От друга страна, несъмнено, то би трябвало да е въздействащо, с цел да грабне хората, които другояче биха били привлечени от публикациите, за които всички знаем с какви заглавия " хващат ", означи Тодорова.

Тя напомни, че искащите да вземат участие в състезанието, могат да го създадат до 30 април в платформата  и прикани районните медии да се включват по-смело. " Засега те вземат участие към момента страхливо, а има толкоз доста забавни истории от България, които могат да се опишат ", разяснява Тодорова.

Водещият също означи, че районните медии не трябва да бъдат подценявани, тъй като и отвън София животът тече, случват се неща, от време на време неприятни. " Така е, по тази причина каним сътрудниците да се включват самоуверено. Няма превес в посока на това да вземем за пример единствено малките екрани да сграбчват всички награди. В доста години спечелили в другите категории са и уеб сайтове, подкасти - има плурализъм ", уточни Тодорова.

Победителят се дефинира от жури, което пък е определено от уредника на състезанието Dir.bg. Стремежът и тук е да има плурализъм.

Провеждаме за седма поредна година състезанието и той към този момент е много различим измежду сътрудниците публицисти. Те могат да изпращат своите материали в категории " Общество ", " Икономика ", " Технологии и нововъведения ", " Култура и изкуство ", " Спорт " и " Истински истории ". Материалите може да са под формата на публикации, фоторепортажи, видеорепортажи и подкасти. Отделно от това има специфични награди като " Зелено перо " - за тематики, свързани с екологията, която знаем, че става все по-важна; " Гореща точка " - предходните две години такива бяха войната в Украйна, земетресението в Турция, откъдето сътрудници също изпращаха материали, описа още Елза Тодорова.

Водещият Иво Райчев напомни, че преди този момент тематика е бил COVID-19. " Да, и пандемията бе измежду горещите тематики. Но поради, че за седма година организираме състезанието, горещите точки бяха на най-различни места по света и у нас ".

" Млад създател " е изключително забавна категория, за която има специфична премия, тъй като могат да вземат участие хора, които към момента не са приключили своето журналистическо обучение, може даже да не са го почнали. През минали години имаше спечелили, които към момента бяха възпитаници. Един от тях даже бе свикан персонално от учител във ФЖМК да учи там, поради неговото подарък слово. Това са младежи, които не са учили публицистика, само че с явен капацитет да описват и да влияят с историята си, описа още Елза Тодорова.

" Журналистическо майсторство " е другата специфична премия, която се връчва. Тук попадат хората, които имат умеенето да сграбчен първо журито и аудиторията с изключително впечатляващия си метод на описване.

Водещият попита по кое време се дефинират спечелилите и има ли субективизъм при избирането им. Райчев даде за образец свое присъединяване в районен конкурс за хубост, в което всеки оценяващ показва своя любимец, само че най-после шефът на състезанието взема решение спечелилия.

" След като получим всички материали, има техническо време, в което журито стартира разгорещени разногласия кой в коя категория да победи. Материалите не са малко и следва огромно четене, слушане на подкасти, гледане на видеа, фотоси и така нататък През май ще се случи церемонията, на която се излъчват спечелилите. Ако се появи субективизъм при оценяването, то той бива заловен и раздран на пух и прахуляк тогава, когато журито се събере на една маса и стартира да спори и да се аргументира. Точно по тази причина сме избрали сътрудници от разнообразни медии в журито, с цел да няма превес никоя от тях. Има тактика за оценяване от всеки от журито, след което събралите най-вече точки материали се разискват още един път. Смея да настоявам, че се прави оценка обективно. И в тази ситуация с състезанието за чиста публицистика това е хубавото, че няма началник, който да има крайната дума, а оценяващите са равнопоставени ".

" Нашата задача е да покажем, че публицистиката е благородна специалност, мога да я нарека по този начин, в която няма работно време и се борим да демонстрираме на хората истината. Не би трябвало да има субективизъм. Естествено, има доза от него даже единствено поради това, че когато създателят приказва, той въпреки всичко споделя през своята позиция. Но в случай че той изложи и обстоятелствата и остави читателя, фена или слушателя самичък да си направи заключението, това е отлично ", приключи Елза Тодорова.

Жури:  

Журналистите, които за седма поредна година се нагърбват с нелеката задача да изберат най-хубавите материали от стотици изпратени, са добре познати на аудиторията с работата си във водещи медии: генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев , Евгения Атанасова (журналист и продуцент, БНТ), както и Анна Заркова (журналист и писател), Ива Дойчинова (програмен шеф на Радио " Фокус " ), Методи Владимиров (изпълнителен продуцент " Новини ", NOVA) и Ваня Николова (журналист и сценарист). Оценката си за материалите ще дадат и Владимир Йончев (главен редактор на OFFNews.bg), Найден Тодоров (председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Ирина Велева (главен редактор " Мениджър Нюз " ), Евгени Димитров (основател на организация " Булфото " ), Илияна Захариева (директор " Корпоративни връзки ", А1), Николай Петров (старши редактор и водещ на стратегия " Хоризонт ", БНР) и Александър Попов (главен редактор на Dnes.bg). 

Новите членове са основният редактор на " Капитал " Алексей Лазаров и Никола Костадинов - основен редактор на Dir.bg, и журналистът на bTV Новините и водещ на знаковото обзорно настоящо предаване " 120 минути " Светослав Иванов .

Изисквания и спомагателна информация за присъединяване:
Конкурсът е отворен за присъединяване в интервала 7 февруари - 30 април 2024 г. Одобрените за присъединяване журналистически материали ще бъдат оповестени в категория " Участници " в уеб страницата на състезанието, където може да бъде открита и цялостната информация за него, условията към материалите и какво още е належащо, с цел да кандидатствате. Подробности можете да намерите и във Фейсбук страницата на Web Report. За да бъдат утвърдени материалите за присъединяване в Web Report, те би трябвало да са написани на верен български език, да подсигуряват за достоверността на информацията посредством препратки и цитиране на истинските източници и да показват своя създател. Важно условие е материалът да е оповестен в интервала 07.02.2023 - 30.04.2024 г.
се провежда с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти .

Медийни сътрудници са Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио " Фокус ", Darik, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание " Мениджър ", 3eNews, телевизия ММ и организация " БулФото " .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР