По думите ѝ социалните работници са достатъчни, но приемната грижа

...
По думите ѝ социалните работници са достатъчни, но приемната грижа
Коментари Харесай

Вера Колешева: Със сигурност е имало индикации за насилие в приемното семейство

По думите ѝ обществените служащи са задоволителни, само че приемната грижа би трябвало да бъде споделена грижа сред хората, които ползват ограниченията, приемния родител и комисията, която утвърждава приемните фамилии

"Относно приемната майка от Бяла Слатина, упрекната в закана за ликвидиране, нанасяне на телесни повреди и изтезания няма по какъв начин за 4 години да е нямало индикация, че нещо се случва в фамилията, сигурно е имало индикации. Трябва да бъдат подхванати законови промени, с цел да няма различен подобен случай. Отговорността за този случай е на всички възрастни към детето. Ще тръгнат инспекции, което не е методът да бъдат преодолени тези случаи ", съобщи в по Българска национална телевизия Вера Колешева, възпитател и специалист по приемна грижа.

По думите ѝ обществените служащи са задоволителни, само че приемната грижа би трябвало да бъде споделена грижа сред хората, които ползват ограниченията, приемния родител и комисията, която утвърждава приемните фамилии. Лекарите и учителите също са част от кръга на детето, което е изпаднало в сложна обстановка, означи Вера Колешева.

Тя разяснява, че методиката по приемна грижа в България е качествена и добре написана, само че, за жалост, някои от нещата остават на назад във времето в застой.

"Проучването продължава от 4 до 6 месеца, прави оценка се всеки един член от фамилията. Завършва с обширен отчет, който се показва пред комисия, която взима крайното решение, образувана е на локално равнище. Чувала съм за случаи, в които се заобикаля откритият ред, само че не мога да ги потвърдя. Поддържа се указател на приемните родители, само че броят им не е задоволителен ", добави Вера Колешева.

Според нея доста от приемните фамилии се грижат в действителност качествено за децата. "Няма задоволително осведоменост в обществото, тук-там няма задоволително сензитивност ", добави Вера Колешева. Тя беше безапелационна, че работата с детето би трябвало да продължи, макар че е настанено в приемно семейство.

"Необходимо е сформирането на мултидисциплинарни екипи, които могат да споделят какво се случва. Средствата варират според от това дали се грижиш за едно или две деца, като са от порядъка от 900 до 1200 лв., настрана се получават средства според от възрастта на детето ", сподели още Вера Колешева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР