По думите ѝ Омикрон все още не доминира у нас.

...
По думите ѝ Омикрон все още не доминира у нас.
Коментари Харесай

В края на януари ще бъдем в пик на заболели от Омикрон, прогнозира доц. Гломб

По думите ѝ Омикрон към момента не господства у нас. Делта е мощен, само че защото два дни поред има много високи равнища на инфектирани, евентуално има към този момент високи равнища и на Омикрон.

Според доцент Гломб Омикрон наподобява, че протича по-леко, само че данните идват от страни, които са по-различни от нас. Едните данни идват от Южна Африка, която е с извънредно по-младо население, където междинната възраст е 27 години. Тя беше ударена тежко от техния Бета вид, Делта вълната им беше мощна и съгласно проучвания 70-80% от популацията към този момент се е срещало с вируса. Като прибавим 20% имунизирани, това значи, че доста огромна част на популацията на Южна Африка има имунитет против ковид. В Европа също има доста ваксинирани, което значи, че също има предстоящ имунитет, който изкривява картината.

Знаем, че Омикрон протича по-леко, само че евентуално при тези, които протича имат към този момент предстоящ имунитет, безапелационна е доцент Гломб.

У нас поради ниския брой имунизации и релативно малко преболедували, Омикрон ще доближи до много хора, които действително за първи път ще се срещнат с ковид.

Има случаи, при които се разболяват с бустерна доза, само че дано не забравяме, че имунизираните хора боледуват леко, сподели Гломб.

" Няколкодневно неразположение, покачване на температурата, кихане, кашляне, само че не става въпрос за зной, за понижена сатурация и кислородно наличие в кръвта, и нужда от болнично лекуване. Ваксините съумяха да понижат риска от тежко боледуване и от гибел. Ако забележим по какъв начин върви Омикрон в страни с високо имунизационно покритие, ще се види, че кривата на леталитета е ниско. У нас обаче няма да е по този начин поради ниската имунизация ", сподели доцент Гломб.

По отношение на признаците на другите варианти тя съобщи, че не може да се реши дали си с Омикрон или Делта. Разграничаването става мъчно.

За предлагането за намаляването на карантината, тя се базира на научни данни, които настояват, че човек е инфектиран до 8 дни от първите признаци.

За нарасналата заболяемост при децата тя съобщи, че досегашните разновидности пощадяваха детската популация, до момента в който това не е по този начин с Делта и Омикрон.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР