По думите на ръководителя на Националния център по заразни и

...
По думите на ръководителя на Националния център по заразни и
Коментари Харесай

Уикенд новини: Епидемията е на ръба между разрастването и затихването; Прокуратурата няма да проверява Горанов за SMS-ите

По думите на ръководителя на Националния център по заразни и паразитни заболявания доцент Тодор Кантарджиев са нужни " още малко старания за съблюдаване на ограниченията ", с цел да може репродуктивното число на вируса да спадне под 1, т.е. всеки болен да заразява приблизително под един човек и епидемята последователно да стартира да затихва.

Този уикенд мина под знака на огромното очакване противоепидемичните ограничения да бъдат разхлабени - както световно, по този начин и локално. Ако обичате да прекарвате повече време в моловете или пък двумесечната домашна изолираност е размекнала мускулите ви, този понеделник е вашият огромен ден: комерсиалните центрове ще проработят на съвсем цялостни обороти, а фитнес центровете отварят порти, въпреки и в " по-рехав " формат.

Ако пък лятното въодушевление към този момент ви наляга и желаете да освободите напрежението в прилежаща Гърция, може би е добре да изчакате още към седмица. Причината - заведенията за хранене и кафенетата в южната ни съседка най-вероятно ще получат позволение да работят на 25 май. Горе-долу по същото време у нас родителите на дребни деца евентуално ще могат най-малко малко да си отдъхнат, тъй като детските градини последователно ще стартират да отварят порти, в случай че имаме вяра на думите на премиера Борисов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И въпреки всичко, в случай че изнервени от дълга карантина към този момент изгаряте от предпочитание да се забавлявате, може би понякога би трябвало да си припомняте отрезвяващите мнения на ръководителя на Националния център по заразни и паразитни заболявания доцент Тодор Кантарджиев, съгласно който сега епидемията е на ръба сред разрастването и затихването. Тоест от нашия здрав разсъдък зависи по кое време, до каква степен и дали всичко това ще завърши.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ БЪЛГАРИЯ...

Епидемията в България е на ръба сред разрастването и затихването, споделят от НОЩ

За първи път от началото на епидемията от спешния щаб (НОЩ) оповестиха данни за репродуктивното число на вируса (R0) в народен мащаб, т.е. какъв брой души заразява един болен. По думите на доцент Тодор Кантарджиев в първите седмици то е било 1.7, в начало май - 1.17, а в този момент е малко над 1 и се колебае сред 0.8 и 1.2. При този индикатор единицата е граничното число - над 1 епидемията пораства, а под 1 стартира да загасва. Това значи, че епидемията у нас в този момент се колебае сред двете трендове и са нужни " още малко старания за съблюдаване на ограниченията ", разясни членът на щаба. Кантарджиев уточни и други ненапълно оптимистични индикатори: 14-дневната кумулативна заболеваемост в този момент е 7.8 на 100 хиляди души, до момента в който при започване на май е била 10.7, а на 2 април - 4.5; а времето за удвояване на случаите е към месец, до момента в който в първите дни е било 10-12 дни. Към неделя заран новите случаи у нас нарастват с 36 и общият брой инфектирани е 2211. Починалите общо са 108 с три нови жертви от последното денонощие.

Държавата желае да прави своя верига бензиностанции

Финансовото министерство предлага да се сътвори " Държавна петролна компания ", която да има и своя верига бензиностанции. Новата компания би трябвало да бъде към Министерството на стопанската система и би трябвало да извършва всички функционалности на държавния запас по предпазване на нефтени артикули. Заявената цел е поддържането на оптимално ниски цени на горивата, само че от сектора се притесняват, че това в допълнение ще изкриви пазара.

Това е следващото жестоко изземване на бизнес от страната: единствено през този мандат на ГЕРБ към този момент бяха излети 4.5 милиарда лева: с тях държавната " Автомагистрали " строи " Хемус " на мрачно, компании на икономическото министерство укрепват свлачища и ремонтират язовири, във ВиК бранша се роди холдинг с 1 милиарда капитал.

Прокуратурата няма да ревизира Горанов за SMS-ите

Главният прокурор Иван Гешев даде да се разбере, че няма желание да ревизира сигналите на избягалия в Дубай предприемач Васил Божков въз основата на чат известия с консуматор на име Vladi Goranov. " Не си предизвиках това да чета тези SMS-и. Разбрах, че има оповестени някакви SMS-и. Колегите, които ги четоха, споделиха, че в тях не виждат причина за някаква наказателноправна реакция ", разгласи обвинител номер едно. В петък Божков разгласява в своята фейсбук страница скрийншот на чатове, за които той твърди, че са с финансовия министър Владислав Горанов.

Междувременно министър председателят Борисов нападна bTV поради извънредното й изявление с предприемача заточеник, наричайки я " Божков тв ". От медията пък излязоха с публична позиция, че министър-председателят я атакува въз основата на погрешни изказвания.

Лекарите ще желаят да не връщат пари на НЗОК поради пандемията

Българският лекарски съюз ще упорства за разработване на механизъм със здравната каса, съгласно който лекарите няма да връщат пари на НЗОК за времето на изключителното състояние, през което не са могли да преглеждат и оперират поради забрани от страна на страната. Оказва се, че подобен текст попада в анекса, който са подписали, за приемане на 85% от месечните предели по време на пандемията.

Софийската ул. " Съборна " става полупешеходна

Столичната улица " Съборна ", която свързва основни пространства в града - площад " Света Неделя ", " Леге " и Градската градина, ще стане съвсем напълно пешеходна. Решението е основано на плана за възобновяване на пространството към " Св. Неделя ", направен от студио " Фуксас ", и защото той по този начин или другояче планува сериозен ремонт на улицата след години, в този момент ще бъдат направени само " намеси от тактическия урбанизъм ". В някаква степен обаче ще бъде непокътнато автомобилното придвижване в сектора на " Съборна " от ул. " Леге " до " Цар Калоян ". Там остават и паркоместата от едната страна на платното.

...И ОТ СВЕТА

Шефът на СТО се отдръпва прибързано

Генералният шеф на Световната комерсиална организация (СТО) Роберто Асеведо разгласи, че ще подаде оставка една година по-рано от плануваното. Той дефинира отдръпването си като " персонално решение ", което в най-голяма степен е в полза на организацията. Оставката идва в миг, когато световната търговия стремглаво се срутва, а светът се готви за най-голямата икономическа рецесия от времето на Голямата меланхолия през 20-те години на предишния век. Генералният шеф на СТО напуща поста след серия офанзиви от страна на американския президент Доналд Тръмп, съгласно който организацията третира Съединени американски щати по непочтен метод.

Тръмп ще смъква карантината със или без ваксина

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи в петък, че възнамерява да смъкна ограничаващите ограничения в страната " със или без ваксина ". Той направи това в Белия дом по време на представянето на интервенция " Свръхсветлинна скорост " (Warp Speed), чиято цел е основаването на ваксина за новия ковид до края на годината. Според Тръмп планът сега обобщава 14 обещаващи прототипа на лекарства, които се тестват по ускорена процедура. Много медицински специалисти обаче се съмняват, че основаването на всеобща, ефикасна и безвредна ваксина в толкоз къси периоди е реалистично. Ден по-късно Тръмп бе нападнат от своя предходник Барак Обама, съгласно който " тази пандемия най-накрая дръпна завесата и сподели какъв брой от виновните за ръководството знаят какво вършат ".

Френската Sanofi няма да дава имунизацията си първо на Съединени американски щати

Френският фармацевтичен колос Sanofi опроверга изгазванията на своя изпълнителен шеф Пол Хъдсън, че в случай че се стигне до изобретяване на сполучлива ваксина за новия ковид, първите предварителни поръчки ще бъдат за потребностите на Съединени американски щати. След скандалното изказване пренският министър-председател Едуар Филип отвърна, че свободният достъп на всички страни до медикамента " не предстои на сделка ". В резултат на това в този момент ръководителят на борда на шефовете на Sanofi Серж Вайнберг разгласи, че думите на Хъдсън са били неверно изтълкувани и имунизацията ще е за всички.

Китайският дипломат в Израел е открит мъртъв

Посланикът на Китай в Израел Ду Вей е открит мъртъв в дома си в предградие на Тел Авив, оповестиха от локалната полиция в неделя. За момента повода за гибелта на 57-годишния посланик не се оповестява, само че по неофициална информация той най-вероятно е умрял от инфаркт в съня си. Ду Вей поема ръководството на китайското посолство в Израел преди по-малко от три месеца. Преди това е бил дипломат в Украйна в интервала 2016-2019 година

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Съединени американски щати оповестиха, че вкарват ново предписание, което ще огранич и експорт а на полупроводникова техника и съставни елементи за китайския софтуерен колос Huawei. Правилото не разрешава на фирмите, които употребяват американска технология и програмен продукт за планиране на чипове, да доставят на Huawei без позволение на американското държавно управление. Китайските медии оповестиха, че Пекин е подготвен да отвърне на удара, като приготвя серия от контрамерки, в това число слагането на американски компании в листата на " ненадеждните предприятия " и налагането на рестрикции на колоси като Apple, Cisco Systems и Qualcomm.

Американската верига магазини J . C . Penn e y стана следващата жертва на Covid-19, откакто в петък компанията подаде молба за отбрана от банкрут , което й дава опция да се преструктурира, макар че не може да заплаща задълженията си. Веригата е основана преди 118 години и има над 850 магазина за продажба на облекла, козметика и бижута в Съединени американски щати. Компанията разгласи, че има в наличност 500 млн. $ и е получила финансови задължения от кредитори за още 900 млн. $, а част от обектите й ще бъдат закрити.

Amazon ще стартира поетапно да отваря шестте си склада във Франция от 19 май, откакто късно в петък разгласи, че е постигнала съглашение със синдикатите в страната. В средата на април онлайн ритейлърът беше заставен да затвори центровете си и да пусне 10 хиляди служащи в неплатен отпуск, откакто синдикатите завоюваха правосъдно дело, обвинявайки компанията, че не подхваща съответни ограничения, с цел да предотврати риска от заразяване на чиновниците си. Дейността на френските хранилища ще бъде възобновена изцяло до 2 юни.

Walt Disney стартира поетапно да отваря развлекателния си и търговски комплекс Disney Springs във Флорида от 20 май . Това е станало допустимо, откакто е реализирано единодушие с профсъюзите за използването на ограничения, които да защитят служащите от ковид. По данни на Disney загубите от затварянето на парковете към края на март са в размер на 1 милиарда $, а 120 хиляди чиновници са били пуснати в неплатен отпуск.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Преглед на оригинала Снимка от дрон на Варненския залив (с взор към плавателния канал и езерото). Тъмно оцветената вода е наситена с фитопланктон, цъфнал поради замърсяването с фекални води. Горе вляво е плажът на регион " Аспарухово ".

Автор: Институт по океанология

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Моловете и фитнесите стартират работа

Търговските центрове и закритите спортни уреди стартират да действат при прецизни противоепидемични правила от понеделник. Това стана ясно след среща на премиера Борисов с представители на огромните молове в петък. Разрешение за работа ще имат всички обекти без увеселителните и игралните зали, питейните заведения, както и закритите елементи на заведенията за хранене. Клиентите на моловете ще влизат и излизат от разнообразни места, а също по този начин ще бъдат неразрешени скупчванията на хора. В спортните зали пък ще може да има най-много 10 души по едно и също време при групови занимавания и не повече от един човек на 4 кв. метра повърхност.

Гледат се пет разновидността за събаряне на Данък добавена стойност

През тази седмица се чака да стартират дебатите по петте законопроекта за въвеждане на диференцирана ставка за Данък добавена стойност, които бяха импортирани в Народното събрание в петък. Законодателният взлом на депутатите се отприщи, откакто министър председателят Борисов даде обещание на ресторантьорите данъкът да падне на 9% и за тях. Вариантът на ГЕРБ включва понижаване на Данък добавена стойност за хотелите, ваканционното настаняване, къмпингите, заведенията за публично хранене (без питейните), както и за книгите и учебниците. " Обединени патриоти " са се подписали под три разновидността, някои от които включват и развлекателните заведения. Движение за права и свободи желае събаряне на налога за храните, фармацевтичните артикули и памперсите, а " Воля " - за фитнеса и спортните услуги.

В неделя пък от синдикалната конфедерация КНСБ се оповестиха срещу диференцираната ставка за Данък добавена стойност по принцип и желаеха налагане на еднократен налог " благосъстояние " за 2020 година

Детските градини ще бъдат отворени към 24 май

Детските градини евентуално ще проработят към седмица по-рано от оповестения от просветителния министър Красимир Вълчев период 1 юни. Това разгласи в събота министър председателят Бойко Борисов, съгласно който рискът си заслужава, с цел да могат родителите да се върнат на работа. Алгоритъмът за последователното отваряне би трябвало да е подготвен до 21 май, като най-вероятно става дума за 3-а и 4-а група, които са част от предучилищната подготовка, а групите ще са понижени - от порядъка на 10-12 деца.

Гърция отваря заведения за хранене и кафенета след седмица

На 25 май заведенията за публично хранене в прилежаща Гърция ще стартират да работят. Плановете за това са получили утвърждение от здравните управляващи, оповестява авторитетният локален вестник " Катимерини ". Моловете и множеството магазини в страната ще отворят порти още от този понеделник, като маските ще са наложителни и за личния състав, и за клиентите.

Използването на водата в Хасково за питейни потребности ще бъде позволено

Съдържанието на уран във водата на Хасково към този момент е в норма, сочат данните на Регионалната здравна ревизия. Очаква се в понеделник тя да позволи потреблението й за битови потребности, разгласи кметът на града Станислав Дечев. Водата на Хасково е неразрешена за пиянство от към три години поради регистрирани наднормени равнища на натурален уран и алфа интензивност в нея, за които се твърди, че са регистрирани през април 2017 година

Унгария облекчава карантината в Будапеща от понеделник

Две седмици откакто отстрани ограничаващите ограничения в други елементи на страната, унгарският министър председател Виктор Орбан разгласи, че смъква равнището на карантината в столицата. От понеделник в Будапеща ще бъдат отворени всички открити елементи на заведенията за хранене, както и всички магазини, в които обаче се резервира 3-часовият прозорец за хора над 65 години. Носенето на маски и общественото разграничаване остават наложителни при извършване на покупки и в градския превоз. Ще бъдат отворени също по този начин парковете, зоологическите градини и басейните. Училищата обаче остават затворени до края на май.

#ОЩЕ НЕЩО ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Къде и по кое време се завръща футболът в Европа обобщава " Дневник " в обстоен материал по тематиката.

Как може да се любуваме на концерти по време на зараза - отговорът е в платформата URBO, която стартира заплатен видеострийминг на концерти и по този начин откри краткотрайно решение за изпълнителите.

Как хората в разнообразни елементи на Европа минават през обществената отдалеченост демонстрира образно планът Europe at Home, който документира всекидневието на хората по време на пандемията със фотоси и истории. Част от него е и Пловдив.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР