По думите на министъра на външните работи Екатерина Захариева България

...
По думите на министъра на външните работи Екатерина Захариева България
Коментари Харесай

Инфраструктурата е дала демокрация, сигурност и свобода на българите, обяви Захариева

По думите на министъра на външните работи Екатерина Захариева България в никакъв случай не трябва да си помисля да бъде троянски кон на Турция в Европейския съюз, а и не го прави изключително сега.

" Българският народен интерес е да имаме мощен, постоянен и единен Европейски Съюз. Стереотипът, че България е най-бедната - да де, само че единствено за 10 години, откогато сме член на съюза, брутният вътрешен артикул е с съвсем 30 % по-висок. Доходите са несъмнено с над 100 %. Да не приказвам за инфраструктурата, само че по-важното е, че тя е дала народна власт, сигурност и независимост на българските жители ", разяснява Захариева пред " Нова телевизия ".

И продължи за Турция.

Според нея за България няма да е е добре, в случай че страната има огромен комшия, член на НАТО, който не приема европейските полезности. " Не заставаме на страната на Турция против Европейски Съюз. В никакъв случай ". Посланието, което България отправяла с контактите си с Анкара не било затваряне на очите за проблемите с демокрацията в Турция - в противен случай те се споделят, само че " би трябвало да приказваме и да забележим обективно какво можем да вършим с Турция ", изясни Захариева. Тя акцентира, че Анкара е значима за битката с тероризма, мигрантската рецесия и огромен стопански сътрудник, " да не приказвам за защитата ", само че България би трябвало да приказва намерено за проблемите им, " има справедливи критерии за приемане в Европейски Съюз ", добави външният министър.

Захариева разяснява и речта на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и началото на българското европредседателство, което бе съпроводено с няколко митинга. По думите на Захариева е обикновено, когато някой не е удовлетворен от дадена политика и желае да бъде чут, да търси такова време за митинг, когато ще има най-голямо покритие. " Общо взето цялата брюкселска преса беше тук. Имаше девет или единадесет митинга с разнообразни претенции. Не беше нещо ненадейно. Но се надявам хората да са чули речта на Туск, тъй като той в действителност

завоюва сърцата на българите.

Беше доста вълнуващо. Аз не чаках. Често политиците споделят нещо на езика на страната, в която са посетители, само че цялата тирада ", съобщи Захариева.

" Това е по-особен знак - цяла тирада на български език демонстрира, че страна ни е близка до сърцето на Туск, а на второ място той е ръководител на Европейския съвет, който е политическият орган и който взема решенията ", добави тя.

Захариева, която е вицепремиер по правосъдната промяна, разяснява още, че

" Целта на промяната не е да отпадне мониторинга,

а да имаме бърза, ефикасна и безпристрастна правосъдна система ".

Допълни, че когато задграничните медии са попитали премиера Бойко Борисов за отпадане на мониторинга над страната, той отговарял, че ще падне, " когато сме подготвени ".

" Надявам се с работата си да покажем през тези шест месеца, че България има още какво да показа ", сподели Захариева.

По думите ѝ по време на българското европредседателство е значимо да успеем да покажем, че политиките в Европейския съюз в действителност са значими за всеки един. Според нея сигурността на Западните Балкани е една от тези политики.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР