По думите му на днешната среща руските представители са повторили

...
По думите му на днешната среща руските представители са повторили
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО и Русия единодушни – трябват още срещи за европейската сигурност

По думите му на днешната среща съветските представители са повторили настояванията Алианса да спре да се уголемява и да изтегли войските си от източните страни от пакта. „ НАТО удостовери политиката на отворените порти и няма да се откаже от наличието на войските си по източния фланг “, уточни генералният секретар.

Столтенберг изрази вяра в близко бъдеще договарянията да продължат, даже и да не бъде обновена активността на представителствата на Русия към алианса и на НАТО в Москва. По думите му към момента заплахата от нов въоръжен конфликт в Европа съществува, по тази причина е значимо диалозите да продължат. Според него, в случай че Русия още веднъж употребява мощ против Украйна, НАТО ще би трябвало да бъде в подготвеност да усили наличието си по източния фланг.

„ Украйна не основава опасност за Русия; днешната рецесия бе основана от Москва, а Киев има право на самоотбрана Никога не сме приемали страна принудително в алианса; подготвени сме на разговор, само че няма да се откажем от главните принципи; единни сме за правилото, че всяка страна има право да избира пътя пред себе си “, добави Йенс Столтенберг.

Той дефинира днешните диалози като открити, само че не и леки. По неговите думи към този момент НАТО и Русия регистрират обилни разлики по въпросите на европейската сигурност, чието превъзмогване няма да бъде елементарно. Столтенберг означи като позитивно развиване днешното съвещание и съобщи, че съдружниците няма да пожалят сили за реализиране на спокойно решение.

Срещата се организира в границите на седмица на дипломация с високи залози и на напъните на Съединени американски щати да предотвратят подготовката на това, което съгласно Вашингтон може да бъде съветска инвазия в Украйна. Москва отхвърля да възнамерява нахлуване. Въпреки това историята на военните й дейности в Украйна и Грузия тревожи НАТО.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР