По думите му Европа не може да оцелее без руски

...
По думите му Европа не може да оцелее без руски
Коментари Харесай

Николов не отрече, че България е купувала руски газ след спирането на доставките

По думите му Европа не може да оцелее без съветски газ в идващите 3 години
Бившият министър на енергетиката в кабинета „ Петков “ Александър Николов не отхвърли, че след прекъсването на доставките от „ Газпром “ България е купувала съветски газ. По думите му пред Българска национална телевизия това се е случвало на преференциална цена. Според него цената, на която сме получавали газ след прекъсването на доставките, „ не би трябвало да се съпоставя с тази по контракта с „ Газпром “, тъй като той по този начин или другояче не се извършва и това не е по виновност на България “.

„ Руски газ в Европа ще продължи да влиза, по този начин или другояче. Европа не може да оцелее без съветски газ в идващите 3 години. „ Булгаргаз “ е изпълнявал поръчките от „ Газпром “. Използвани са безусловно всички вероятни различни търговци “, твърди той.

Що се отнася до седемте танкера с полутечен газ той разяснява, че ден откакто офертата е прочетена на съвещание на Министерски съвет, е контрактуван слот за първото карго. Според него слотът за второто карго е можел да се контракти с Турция, а идващите танкери да бъдат разтоварени на Ревитуса.

„ Търговете за слотовете на Ревитуса обаче, са планувани по времето на служебния кабинет “, посочи той.

„ Когато някой понижава целеустремено количествата от дефицитна стока, той явно слага България на колене при бъдеща обстановка. Трагедията на всичко това е, че секторът има доста дълъг лаг във времето. Двумесечно безхаберие в този момент, ще докара до доста тежки последици. “, сподели Николов.

По думите му заплащането в рубли към „ Газпром “ не е проблем единствено по себе си, само че механизмът, разказан от съветския снабдител, е извънреден проблем за нашата страна.

„ Не сме имали срещу работа с „ Газпром “ или който и да е различен снабдител. Въпросът е да не се фаворизира който и да е снабдител. „ Газпром износ “ е третиран като всеки различен оператор. Няма нито едно нарушаване от наша страна. Сега „ Булгаргаз “ е в извънредно мощна позиция при възможен арбитраж. Когато се водят договаряния, е добре да имаш няколко други възможности. Затова последните месеци избягвах да споделям „ Никога повече! “. Когато има очевидна военна експанзия, не е разумно да се водят договаряния за дълготраен контракт, тъй като комерсиалните условия няма да са удобни за България. Сигурността на доставките също е значима - нужно ли е да се повтаря това, което се случва сега в 18 европейски страни по света? “, попита Николов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР