По дрехите ще ги познаете. Казано на спортен език, това

...
По дрехите ще ги познаете. Казано на спортен език, това
Коментари Харесай

Червените и Пирин са отличниците на сезона

По облеклата ще ги познаете. Казано на състезателен език, това значи, че колкото по-нашарена и налепена е оборудването, толкоз по-добре. Следствието е повече спонсори и по-добри благоприятни условия за комплектуване на мощен отбор. Но не всеки път множеството пари водят до по-солидни резултати. Затова изрично свидетелства класирането на полуфиналите на ЦСКА и Пирин Разлог. Съдейки по бюджетите на двата клуба, те трябваше към този момент да са завършили присъединяване си в шампионата, а местата им да бъдат заети от Хебър и Левски. Но „ не всичко е пари, приятелю…” се пееше в песента.

Още при започване на сезона се знаеше, че Нефтохимик и Монтана ще са главен кандидат за първото място. И двата клуба дадоха отговор досега изрично на прогнозите. През акцията те демонстрираха, че имат малко повече класа и мощност от останалите и няма да бъде изненада, в случай че влязат в пряк спор за златните оценки след края на полуфиналите.

Срещу себе си обаче имат два отбора, които не превъзхождаха с пари, а по-скоро с организационно качество останалите си съперници. През годините в ЦСКА потвърдиха, че знаят по какъв начин да работят, без да разполагат с доста средства. През този сезон алените към този момент имат много повече спонсори, само че все пак отстъпват на първите два отбора, а и освен на тях, що се касае до бюджета. Благодарение на личните си фрагменти, както и на опита на ветераните Стефанов, Цветанов и Гайдарски обаче, армейците извършиха проект най-малко – постигане до Топ 4. Това в огромна степен се отнася и за Пирин. Северин Димитров нямаше най-бляскавата селекция разполагаем, само че пък с доста неизменност през постоянния сезон и някоя и друга изненада наложи домакинско преимущество пред Левски, с цел да бъде отборът с най-нисък бюджет в Топ 4 у нас.
Сините и Хебър пък са огромните губещи, що се касае до разходвани средства на база извънредно нареждане. Съставът на Владимир Николов несъмнено имаше по-голям самостоятелен капацитет и умерено можеше да бъде на мястото на Пирин в този момент. Колективът на разложани обаче си сподели думата в решителния плейоф и в този момент солидната селекция на Левски към този момент е в отмора. Тигрите от Пазарджик пък би трябвало да са удовлетворени от представянето си, в случай че гледаме на тях като на дебютант в Суперлигата. Но няма по какъв начин това да е по този начин поради солидната селекция, привличането на доста опитни волейболисти, че даже и на чужденци от страна на Атанас Петров. Шестото място сигурно не дава отговор на упоритостите им, а и на вложените средства, които надвишават половин милион лв..
Колкото до останалите, стигнали плейоф в НВЛ, само в Добруджа могат да съжаляват, че останаха седми и трябваше да мерят сили с любимеца Монтана. Марек надскочи опциите си, печелейки веднъж против Нефтохимик, само че това бе и неговата стратегия най-много, а за какво не даже и повече от нея. Миньор и Черно море също няма с какво да се похвалят, само че и защо да съжаляват от този сезон.
Големият въпрос бе кой ще изпадне. На фона на бюджета може би това трябваше да е Тетевен, а не Арда. Но не парите играят на терена и в последна сметка съставът от Кърджали бе този, който заплати по-високата цена. Макар двата клуба действително да бяха много близки и като финансови благоприятни условия, и като игрови такива. Няма да е изненада, в случай че и Тетевен най-после отиде във Висшата лига поради упоритостите на идващите изпод Дунав, Дея Спорт, Луковит и Горна Малина.

ОтборБюджетВ плейофитеВ постоянния сезон
Нефтохимик900 000полуфинал1-о място
Монтана650 000полуфинал2-о място
ЦСКА450 000полуфинал3-о място
Пирин Р420 000полуфинал4-о място
Левски500 000четвъртфинал5-о място
Хебър620 000четвъртфинал6-о място
Добруджа470 000четвъртфинал7-о място
Марек350 000четвъртфинал8-о място
Миньор320 000-9-о място
Черно море300 000-10-о място
Тетевен150 000-11-о място
Арда180 000-12-о място
Заб.: Тъй като няма публични данни, сумите за бюджетите са приблизителни и включват освен разноските за заплати на треньори и играчи, само че и цялостната прехрана на първия отбор.

Хари ЛАТИФЯН, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР