По дрехите ще ги познаете. Казано на спортен език, това

По дрехите ще ги познаете. Казано на спортен език, това ...

Червените и Пирин са отличниците на сезона.

По дрехите ще ги познаете. Казано на спортен език, това означава, че колкото по-нашарена и налепена е екипировката, толкова по-добре. Следствието е повече спонсори и по-добри възможности за комплектуване на силен тим. Но невинаги повечето пари водят до по-солидни резултати. Затова категорично свидетелства класирането на полуфиналите на ЦСКА и Пирин Разлог. Съдейки по бюджетите на двата клуба, те трябваше вече да са приключили участието си в турнира, а местата им да бъдат заети от Хебър и Левски. Но „не всичко е пари, приятелю…” се пееше в песента.

Още в началото на сезона се знаеше, че Нефтохимик и Монтана ще са основен претендент за първото място. И двата клуба отговориха до момента категорично на прогнозите. През кампанията те показаха, че имат малко повече класа и мощ от останалите и няма да бъде изненада, ако влязат в директен спор за златните отличия след края на полуфиналите.

Срещу себе си обаче имат два тима, които не превъзхождаха с пари, а по-скоро с организационно качество останалите си конкуренти. През годините в ЦСКА доказаха, че знаят как да работят, без да разполагат с много средства. През този сезон червените вече имат доста повече спонсори, но въпреки това отстъпват на първите два тима, а и не само на тях, що се касае до бюджета. Благодарение на собствените си кадри, както и на опита на ветераните Стефанов, Цветанов и Гайдарски обаче, армейците изпълниха план минимум – достигане до Топ 4. Това в голяма степен се отнася и за Пирин. Северин Димитров нямаше най-бляскавата селекция на разположение, но пък с много постоянство през редовния сезон и някоя и друга изненада наложи домакинско предимство пред Левски, за да бъде тимът с най-нисък бюджет в Топ 4 у нас.
Сините и Хебър пък са големите губещи, що се касае до разходвани средства на база крайно подреждане. Съставът на Владимир Николов безспорно имаше по-голям индивидуален потенциал и спокойно можеше да бъде на мястото на Пирин сега. Колективът на разложани обаче си каза думата в решителния плейоф и сега солидната селекция на Левски вече е в почивка. Тигрите от Пазарджик пък би трябвало да са доволни от представянето си, ако гледаме на тях като на дебютант в Суперлигата. Но няма как това да е така предвид солидната селекция, привличането на много опитни волейболисти, че дори и на чужденци от страна на Атанас Петров. Шестото място със сигурност не отговаря на амбициите им, а и на вложените средства, които надхвърлят половин милион лева.
Колкото до останалите, стигнали плейоф в НВЛ, единствено в Добруджа могат да съжаляват, че останаха седми и трябваше да мерят сили с фаворита Монтана. Марек надскочи възможностите си, печелейки един път срещу Нефтохимик, но това бе и неговата програма максимум, а защо не дори и повече от нея. Миньор и Черно море също няма с какво да се похвалят, но и за какво да съжаляват от този сезон.
Големият въпрос бе кой ще изпадне. На фона на бюджета може би това трябваше да е Тетевен, а не Арда. Но не парите играят на терена и в крайна сметка съставът от Кърджали бе този, който плати по-високата цена. Макар двата клуба реално да бяха доста близки и като финансови възможности, и като игрови такива. Няма да е изненада, ако и Тетевен накрая отиде във Висшата лига предвид амбициите на идващите отдолу Дунав, Дея Спорт, Луковит и Горна Малина.
 
ОтборБюджетВ плейофитеВ редовния сезон
Нефтохимик900 000полуфинал1-о място
Монтана650 000полуфинал2-о място
ЦСКА450 000полуфинал3-о място
Пирин Р420 000полуфинал4-о място
Левски500 000четвъртфинал5-о място
Хебър620 000четвъртфинал6-о място
Добруджа470 000четвъртфинал7-о място
Марек350 000четвъртфинал8-о място
Миньор320 000-9-о място
Черно море300 000-10-о място
Тетевен150 000-11-о място
Арда180 000-12-о място
Заб.: Тъй като няма официални данни, сумите за бюджетите са приблизителни и включват не само разходите за заплати на треньори и играчи, но и цялостната издръжка на първия тим.

Хари ЛАТИФЯН, "Тема Спорт"
 

Източник: sportal.bg