По домашни дрехи, с кучета и котки на ръце продължава

...
По домашни дрехи, с кучета и котки на ръце продължава
Коментари Харесай

“Нощуваме в лодка”. Какво започна след взривяването на ВЕЦ “Каховка”

По домашни облекла, с кучета и котки на ръце продължава да се изтеглят жителите на наводнените села и градове. Някои към момента чакат спасители по покривите и горните етажи. Министерството на изключителните обстановки и доброволците работят интензивно, рискувайки живота си. А обстрелът не стопира, има починали. За протичащото се на левия бряг на Днепър - в репортажа.

Трябва да нахраня съседите “

“Виждате ли синята козирка, стърчаща на хоризонта? Това е покривът на пощата. Зад нея е моята къща. ”

Между Татяна Василиевна и нейното жилище са няколкостотин метра. Но единственият метод да стигне до там е с лодка. Село Корсунка, Новокаховски регион, е под вода. На 6 юни в четири сутринта военните събудили пенсионерката и ѝ споделили, че би трябвало да се изтегля допустимо най-скоро поради разрушаването на водноелектрическата централа.

" Първо реалокирах пилетата си на последния етаж на къщата. Взех документите, изтичах на улицата. Свързахме се със съседите, намерихме превоз и си тръгнахме ", споделя тя. Временно се уредила при другари в оживялото прилежащо село.

Татяна Василевна стои на пътя със сакче - там има супи и каши в контейнери. Това е за тези, които останаха по покривите.

" Един съселянин има лична лодка. Всеки ден плувам с нея, с цел да давам храна и вода - въздъхва пенсионерката. “Защо не си потеглят? Не желаят да излизат от къщата ли ”, добавя тя.

До нея е Алексей Макарович. Той моли за място на лодката, с цел да види в какво положение е квартирата му. " Излязох в точния момент. Стоя при сина си. Притеснявам се, тъй като с изключение на тази къща нямам нищо. Близо 20 години работих в пожарната, а в този момент на остарели години самичък загазих ”, оплаква се той.

Спасителите, които дежурят край наводненото село, предизвестяват: там е извънредно рисково. Украинските дронове към момента кръжат в небето.

Служители на Министерството на изключителните обстановки всекидневно се придвижват до Корсунка на моторни лодки, с цел да изтеглят хората. Един курс от време на време лишава няколко часа - заради мощното течение.

Те са подпомагани от представители на Всеруския студентски избавителен корпус (ВССК). " Ние вършим същото като тях. Имаме лични лодки. Извършваме наблюдаване, разузнаване на региона, търсим локални поданици ", изяснява Иляс Тлеубаев, координатор на организацията.

И добавя: след спадането на водата групата ще бъде увеличена. " Предстои колосална работа за премахване на следствията. Ще събираме боклука, ще изсушаваме къщите, ще изпомпваме вода. Освен това нашата задача е да предоставим филантропична помощ. Но всичко това по-късно. За в този момент, евакуация ”, -продължава Иляс.

На хоризонта се обрисуваха оранжеви жилетки – бригадата, тръгнала преди два часа и половина, се връщаше. На борда има единствено един оживял.

„ Седях на покрива два дни, когато водата стартира да се повишава, бях във фермата и имаше над 100 глави крави и свине. Някои са съумели да се спасят, само че множеството са се издавили ”, споделя Валерий Петрович.

Пенсионерът твърди, че се усеща добре. Преди обаче да бъде изпратен в Дома за краткотрайно настаняване, той ще бъде прегледан от лекари.

Междувременно спасителите се приготвят за идващия курс. Те вземат конвой от локалните, с цел да се ориентират по-лесно в селото. " Бъдете във връзка. Но без незабавна потребност не излизайте в ефир. По-безопасно е ", инструктира началник-смяната, която управлява протичащото се от брега.

Нашите прогнози се сбъднаха “

Горе по течението на Днепър обстановката е по-добра. В Нова Каховка крайбрежната зона пострада, само че жилищните високи здания не бяха наранени.

" Нашите прогнози се сбъднаха ”, споделя Александър (името е променено по негова молба), чиновник на военно-гражданската администрация на града. “Завчера водата беше до колене. Сега можете да не си събувате обувките да влезе в кметството “, добавя той.

Властите бяха подготвени за изключителна обстановка. В последна сметка Каховската Водноелектрическа централа е една от главните цели на ВСУ, отсам водата влиза в Северно-Кримския канал. Както беше обяснено тук, след поредност от обстрели горната част на обекта се срути, самият язовир не беше развален.

" В Новая Каховка водата се увеличи с 12 метра. В село Днепряни - с 11,2 метра ”, сочи служителят на ВГА карта със зони на наводняване. “А в Корсунка - със 7,3. Но тя пострада най-вече. Има 700 къщи, от които 500 са развалени. А триста са изцяло потопени. В това число са наводнени фелдшерски пункт, два магазина, приблизително учебно заведение, манастир ”, добавя той.

Това равнище ще продължи 72 часа, след което постепенно ще спадне. След разрушаването потокът не идва незабавно - водата дойде постепенно.

„ През първите пет-шест часа администрацията и Министерството на изключителните обстановки извадиха попадналите в зоната на наводнението, а това са 900 души “, сподели кметът Владимир Леонтиев.

В региона на Каховка бяха избавени десетки блокирани в къщи. Тези, които имат опция - реалокират се при родственици. Останалите са в PVR. На всички са обезпечени филантропични комплекти – храна, спално долни дрехи, хигиенични артикули. Доброволците са непрекъснато във връзка: водят записи, обикалят къщите, оферират помощ, записват какво е належащо.

Тук не е безвредно “

В обитаемоте места по долното течение на Днепър - Альошки и Гола Пристан - водата се повиши с 12 метра, наводнявайки пътищата. От Новая Каховка до Альошки се стигаше най-много за час. Сега заобикалянето по разрушени селски пътища лишава четири часа.

" Намерихме време да стигнем. Преди час ни удари артилерия. Вече се свихме и се сгушихме в земята ", не сдържа страстите си един от спасителите, срещайки се на евакуационния пункт в Альошки.

Автомобилите са скрити от площадки. Те са помолени да не се движат по пътя, с цел да не притеглят още веднъж вниманието на дроновете на ВСУ. На брега е пристигнала бригада на Министерството на изключителните обстановки - в лодката са петима. Едната пенсионерка не носи нищо от персоналните си движимости, с изключение на документи и телефон. „ Взех най-важното: кучето и трите котки.

На въпрос за какво не са се евакуирали по-рано, всички единомислещо споделиха: „ Мислехме, че ще отшуми “.

„ Да бързаме, нямаме време за приказки “, бърза водачът. След като настанява всички, натиска газта.

" Доброволците са нетърпеливи, само че се постанова да откажем. За тяхна сигурност. Имаме 11 лодки, включиха се и доброволци от администрацията. Водата още се задържа. Затова тръгваме, убеждаваме, обясняваме, че няма да слезе бързо и е по-добре да изчакат на умерено и безвредно място ", изяснява Генадий Брезицки, заместник-началник на съветското министерство на изключителните обстановки за Херсонска област.

Предпазливостта в действителност не е непотребна: на 8 юни ВСУ обстреляха пункта за евакуация в Гола Пристан. Двама починали, в това число бременна жена. Трима ранени - един тежко.

Помощта не е задоволителна “

Евакуираните са признати в Скадовск. Всички бяха обезпечени с неща от първа нужда. Дрехи, храна и вода носят доброволци от други райони. Много са фамилии с деца, пенсионери.

Наталия Алексеевна и брачният партньор ѝ са тук от 7 юни. Те са от село Кохани, което е покрай Гола Пристан. Между другото, те се преместили там неотдавна - преди този момент живеели в Альошки, само че къщата им била мощно развалена от обстрела.

За пробива на водноелектрическата централа научили незабавно, само че ден по-късно напуснали мястото. " Влязохме във “Волгата ” и потеглихме. Съжаляваме, че чакахме. Застигна ни контролно-пропускателния пункт. И водата към този момент беше дълбока до кръста. Беше шумна като планинска река. Благодаря на военните за помощта: те ни закачиха на камиона и ни изтеглиха ”, споделя пенсионерът.

Дъщеря ѝ и шурей ѝ към момента са в Кохани. „ Последна вест от тях: „ Пренощуваме в лодка ”, Наталия Алексеевна демонстрира известието по телефона.

Те са забавени поради семейството. Удавени са кокошки, крави, свине, кози. Спасени са две пастирски кучета и осем котки.

" Някои към момента са на покривите на къщи, на горните етажи. Съседи, които са излезли, споделиха. Според тях доста хора са починали в жилищната част: пенсионери, има даже деца. Спасителите работят, изследват територията, в това число благодарение на дронове. Но, явно, няма задоволително лодки ", отбелязва Сергей.

Съпрузите към този момент няма да се върнат при Альошки. Искат да посетят роднините си в Русия. " Миналата година най-големият наследник не учи в учебно заведение в действителност заради нестабилната обстановка. А и ние сме живи по знамение: не можете да преброите какъв брой обстрела избягахме. Сега селото е сива зона ", прибавя той.

" Без бъдеще "

Наталия със брачна половинка си и двете дребни деца се надявали до последно, че всичко ще се получи.

" През първия ден брачният партньор ми оказа помощ за евакуацията на парализирани пенсионери. Въпреки че самият той беше с патерици след случай. На втория ден стана ясно, че ще става по-зле. Но пропуснахме шанса да се качим на лодката на Министерство на изключителните обстановки ”, добавя тя едвам сдържайки сълзи.

Вода до кръста. Наталия взела децата - тригодишния наследник и 11-годишната щерка - и отишли при съседите. Като по знамение лодките са открити.

" Сами сме отговорни, че успяхме. Спасителите ни посрещнаха, нахраниха ни и ни настаниха на най-хубавите места ”, вика Наталия. Те не възнамеряват да се връщат назад: „ Няма бъдеще за децата там “.

Според специалистите водата ще спадне след не по-рано от седмица. Общо над пет хиляди души бяха евакуирани в следената от Русия част на Херсонска област, повече от 1500 бяха избавени. Наводнени са 22 хиляди къщи.

Министерството на изключителните обстановки удостовери гибелта на шестима. Но издирването продължава.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР