По-добро заплащане на труда, по-добър стандарт на живот, по-добри възможности

...
По-добро заплащане на труда, по-добър стандарт на живот, по-добри възможности
Коментари Харесай

Какво да имаме предвид при търсене на работа в чужбина

По-добро възнаграждение на труда, по-добър стандарт на живот, по-добри благоприятни условия за образование и развиване на децата. Това са част от най-често срещаните аргументи, заради които доста българи се пробват да си намерят работа в чужбина, даже и единствено краткотрайно. Но и тук има някои характерни трудовоправни особености, които е добре да познавате, в случай че желаете да сте оптимално предпазени и спокойни на новото място.

Ако и вие имате сходни настройки, ето няколко специфики при директното търсене на работа, които въпреки всичко е добре да имате поради.

Например в случай че решим, че желаеме да работим в Обединеното кралство и отпътуваме за там с концепцията, че ще постоим известно време и ще си потърсим работа " на място ", може да се срещнем с непредвидени трудности, свързани с престоя ни. За разлика от България, където намирането на квартира нормално не е обвързвано с това дали работим или не, в Обединеното кралство намирането на квартира без проявление на трудов контракт с локален шеф може да се окаже задача невъзможна.

В качеството си на жители на Европейски Съюз имаме право да обитаваме в дадена европейска страна единствено с паспорт или персонална карта (т.е. без да е належащо придобиване на някакво по-специално разрешение) в границите на три месеца. След приключване на този период, в случай че желаеме да останем в съответната страна, би трябвало да си извадим съответното позволение за престояване.

За да бъдем оптимално готови във връзка с документите, които би трябвало да подготвим и представим пред съответните органи, както и във връзка с процедурите, които би трябвало да следваме, е добре авансово да се консултираме с българското посолство или консулство в страната, където планираме да работим.

След като си намерим работа, стигаме и до сключването на самия трудов контракт. Обикновено той е зависещ на законодателството на страната, в която ще работим, и заради това е допустимо доста да се разграничава от трудовите контракти, които сме привикнали да виждаме в България.

Не на последно място, преди да стартираме работа в чужбина, е добре да се поинтересуваме за здравното и общественото си обезпечаване. Така ще бъдем сигурни, че като се върнем в България, целият стаж, който сме натрупали, и всички права, които сме придобили от работата си в чужбина, ще бъдат приети след това и тук.

След като сме свършили всички инспекции и съвещания, можем умерено да стартираме мечтаната работа, която сами сме си намерили и организирали.

А в случай че не може към момента да си намерите подобаваща работа в чужбина или просто желаете да продължите кариерата си у нас, разгледайте настоящите оферти на Karieri.bg:

KPMG търси:
Tax Advisors

U.S. EMBASSY SOFIA търси:
Voucher Examiner (Accounts Payable Assistant) - temporary replacement

Cargill търси:
Trade Finance Assistant
Continuous Improvement Specialist
Advanced Accountant Analyst
Settlement Supervisor - Trade & Capital Markets
Finance SAP Super User

Economedia търси:
Intern in advertising and commercial department

" Монтюпе " търси:
PLC Engineer

PHOENIX Pharma търси:
Head of Legal Department

Български хелзинкски комитет търси:
Консултант по връзки и събития за БОЛД

Atendia търси:
Design Production Manager

British Council in Bulgaria търси:
Customer Service Assistant
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР