По-добро разделно събиране на отпадъци вместо скъпото им изгаряне –

...
По-добро разделно събиране на отпадъци вместо скъпото им изгаряне –
Коментари Харесай

Предложение: Разделно събиране на отпадъци вместо изгаряне

По-добро разделно събиране на боклуци вместо скъпото им изгаряне – това оферират деятели в София. Екологично съдружие „ За Земята” и гражданска самодейност „ За чиста София без изгаряне на отпадъци” предадоха 200 подписани картички на общинския консултант и зам.-председател на Столичния общински съвет Иван Велков.

“Приходи на общината, понижаване на боклуци, един доста по-чист и прелестен за живеене град, в сравнение с това да има горене на боклуци, инсинератор, който ще води до утежняване на здравето на хората и до доста финансови разноски за общината” – по този начин изясни самодейността Данита Заричинова от Сдружение " За Земята ".

Според нея и сътрудниците й определеният от общината метод е рисков, нездравословен и е скъпо разхищаване на запаси.
„ За ” и „ срещу ” апаратура за изгаряне на боклуци в Топлоелектрическа централа „ София ” Според неправителствени организации сходна апаратура в допълнение ще замърсява въздуха в столицата
Концепцията им включва 6 правилото : По-добре разграничени боклуци при източника, подмяна на анонимните контейнери по улиците с самостоятелни разделни контейнери за всяка жилищна постройка, вземане предвид със законодателството на Европейски Съюз за кръговата стопанска система, в това число новите цели за разделно събиране на питателните боклуци и по-високо равнище на преработване. И още: висока успеваемост, етапност и еластичност.

Алтернативната цена, съгласно тях, ще е 500 000 лв.. А цената на инсталацията е 1,57 млн евро без Данък добавена стойност.

„ Инсталацията, която ние планираме на територията на ТЕЦ-София, по никакъв метод не е съперник на разделното събиране или преработването на боклуци. в противен случай – това е една разумна част от един повсеместен процес”, разяснява Йоана Христова, заместник-кмет по направление " Зелена система, екология и земеползване "

Столична община има контракти за 16 типа разделно събиране на отпадъците. 86% от битовия боклук се рециклира, с новата апаратура депонирането ще се сведе до под 10 на 100, акцентира столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР