По-добри ВиК услуги, модерна инфраструктурата, рентабилни и самоиздържащи се оператори

...
По-добри ВиК услуги, модерна инфраструктурата, рентабилни и самоиздържащи се оператори
Коментари Харесай

Малина Крумова: Инвестираме над 15 млн. лв. за повишаване на ефективността и управлението на отрасъл ВиК в страната

По-добри ВиК услуги, съвременна инфраструктурата, рентабилни и самоиздържащи се оператори и осведоменост на обществото са задачите на плана

Над 15,3 млн. лева ще бъдат вложени в ограничения за подкрепяне на успеваемостта и ръководството на бранш ВиК в страната, обхващащ виновните институции за осъществяване на политиката за водоснабдяване и канализация и операторите, предоставящи услугата по места. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова, която показа плана „ Подпомагане на успеваемостта, ръководството и институционалния потенциал в бранш ВиК” на осведомително събитие през днешния ден. Проектът на Министерство на регионалното развитие се финансира по Оперативна стратегия „ Околната среда 2014-2020 година и е с дълготрайност от 54 месеца – до 16.09.2020 година Целта е да развие и надгради потенциала на виновните институции в бранша за реализиране на успеваемост и положително ръководство на водната инфраструктура и даване на качествени услуги.

„ Реформата във ВиК бранша стартира през 2009 година с промени в институционалното ръководство и собствеността. Факт е че 9 години по-късно към момента приказваме за нейното осъществяване, което демонстрира, че имаме още много работа, която би трябвало да свършим “, разяснява зам.-министър Крумова. Според нея една от главните задания е с плана да се увеличи информираността и равнището на сензитивност на обществото за значителните аспекти на построяването и поддръжката на инфраструктурата и даването на ВиК услуги, както и да увеличи потенциала на другите професионални браншове и на работещите в системата на ВиК. „ Това е сензитивен и обществен бранш, тъй като от една страна доставката на питейната вода е главно човешко право, движеща стопанската система мощ, само че въпреки това става дума за ресурсоемка активност, изискваща обилни финансови средства за развиване, поддържане и модернизиране на инфраструктурата и създаване на потенциал измежду работещите “, сподели още Крумова. Според нея промяната ще приключи тогава, когато реализираме качествени услуги по водоснабдяване, отклоняване и филтриране на отпадъчните води за всички при обществено търпима цена, която обаче подсигурява стопански рентабилни и самоиздържащи се оператори. За задачата информираността и присъединяване на обществото е основно.

Иванка Виденова, шеф на дирекция " Водоснабдяване и канализация " в Министерство на регионалното развитие, разяснява, че планът цели да се сътвори съответен институционален, експертен и нормативен потенциал в институциите, които ръководят бранш ВиК, с цел да се осъществят ефикасни вложения в голямата ВиК инфраструктура в страната, както и да се модернизира ръководството на един от най-тежките и сложни браншове.

В рамките на плана е подписано Споразумение за консултантски услуги със Световна банка, която е изготвила 10 отчета за развиване на бранша посредством усъвършенстване на ръководството и възстановяване на качеството на предоставяните услуги. Сред тях са отчет за положението и модернизацията на ВиК бранша у нас, осъществяването на промяната в него, относителен разбор за качеството на предоставяните услуги, отчет за финансиране, употреба, поддръжка и мониторинг на самостоятелни пречиствателни станции и осъществяване на насоките за усъвършенстване на разноските за привеждане в сходство. С помощта на Световната банка е създадена и Стратегия за финансиране на бранша и подобаващи финансови механизми за понижаване на въздействието върху цените. Разглежда си въздействието на промените в бранша върху равнището на разполагаемия приход на потребителите и други

Ивайло Колев, старши ВиК експерт от Световната банка, който показа отчетите, изясни, че България няма проблем с водоснабдяването на обитаемоте места, само че имаме проблеми с осъществяването на периодите по европейските наставления за създаване на системи за отклоняване и филтриране на отпадъчните води. По тази причина в границите на плана банката преглежда разновидността за поощряване използването на ефикасни самостоятелни решения за филтриране в дребни и отдалечени обитаеми места, което би икономисало средства от реализацията на огромни и скъпи планове.

По плана ще бъде основана и Електронна осведомителна система за ВиК услугите и указател на ВиК операторите и асоциациите по ВиК и осведомителната система на водностопанските системи и уреди. В тях ще има данни за районните генерални проекти, капиталовите планове и прединвестиционни изследвания. Ще се разгласяват и данни за равнището на покритие с ВиК услуги и издадените разрешителни, данни за ВиК системите, бизнес проектите, състава и организационна конструкция на ВиК операторите. В регистъра за пръв път ще има и обществена информация за типа на оборудванията, местоположението и собствеността им, предоставени права за стопанисване, поддържане и употреба, механически параметри и други

По плана са планувани и образования, работни визити за обмяна на опит и положителни инженерни практики за 170 индивида, семинари, пилотни планове и демонстрации. Ще бъдат извършени инженерни практики за неутрализиране и оползотворяване на утайките, получени при пречистването на градски отпадъчни води и за понижаване на загубите на вода във водоснабдителните системи. В рамките на плана правно-консултантска поддръжка за оферти за промени в нормативни актове, мнения, разбори и други получават Асоциациите по ВиК във Велико Търново, Габрово, Търговище, Софийска област, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пазарджик, Ловеч, Хасково, Благоевград и Разград.

Пред публицисти зам.-министър Малина Крумова разяснява, че е извършен технически-експертен съвет, на който са обсъждани разновидностите за план, по който да се разпореди ремонта на бент. „ Бели Искър “. Решението на съвета е да се разпореди последваща фаза на планиране на механически план, който планува ремонт на стената с солидно бетоново подсилване по цялата й височина. Предстои да се разпореди социална поръчка за избор на реализатор, след правенето на техническо задание. Според зам.-министър Крумова е реалистично строително-ремонтните действия да стартират следващата година, съобразено с плануваните по закон процедури, предшестващи работата на терен.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР