По-добре да няма държавни банки. Така бившият министър на икономиката

По-добре да няма държавни банки. Така бившият министър на икономиката ...

Василев прогнозира: Заплатите падат, безработните - над 100 000.


По-добре да няма държавни банки. Така бившият министър на икономиката Николай Василев коментира скандала с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие на фирма, свързана с колекторска дейност и поисканата оставка на управителя на ББР Стоян Мавродиев, съобщава bTV.Още по тематаББР налива 75 млн. лева в две банки, сделката може и да е добра8 апр 2020 23:1735Стоян Мавродиев: Няколко банки се надпреварваха за тази сделка8 апр 2020 22:0747

Той добави, че независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора.

„Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. Подкрепям и мярката „60/40“ в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител“, обясни Василев.

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, за този период е трябвало хората да си заделят средства, защото предстои възнагражденията да започнат да намаляват.

„2008 г., като член на тогавашното правителство, бях против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото може да потрябват и за други години, а кризата дойде на следващата година. Миналата година всичко се повтори – през декември се изхарчиха 6 млрд., а сега тези пари щяха да ни дойдат добре. В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши“, заяви бившият министър на икономиката.

Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер. Василев прогнозира, че безработните заради създалата се ситуация ще надхвърлят 100 хил. души.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg