По-добрата газопреносна мрежа и варианта за изграждане на късо трасе

...
По-добрата газопреносна мрежа и варианта за изграждане на късо трасе
Коментари Харесай

Откъде ще минава вторият лъч на "Турски поток"?

По-добрата газопреносна мрежа и разновидността за създаване на късо трасе са преимуществата на България пред Гърция за построяването на втория лъч на " Турски поток ". В това са уверени специалисти, които разясниха пред Дарик по какъв начин би могло да се реализира тази опция. На този стадий съветският тръст " Газпром " води договаряния и с България, и с Гърция, само че към момента не е избрал през чия територия ще минава втората на тръба на " Турски поток ".

Един от разновидностите е вторият лъч на " Турски поток " да минава по сухопътното трасе от Турция до Гърция. Другият вид, който съветската компания разисква, е маршрутът да бъде до българо-турската граница. Българската страна упорства втората тръба да доближи до Варна по морското дъно на Черно море, където се възнамерява да се построи газов хъб. Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия е безапелационен, че България би трябвало да употребява оптимално преимуществата си за този план, в противоположен случай може да загуби и транзитиращата си роля.

" В момента нашата страна е на кръстопът, дали ще бъде транзитираща страна и ще употребява своето географско състояние, едно от дребното неща, които имаме. И това ще носи изгода на сегашните и бъдещите генерации на страната и ще ни има в енергийната карта на Европа ", разяснява Жельо Бойчев. Руслан Стефанов от Центъра на проучване на демокрацията поддържа концепцията България да бъде част от " Турски поток ", само че единствено в случай че той е построен на конкурентна основа. Според него е значимо страната ни да укрепи позициите си на Балканския газов пазар.

" И в случай че България желае да се съревновава тук, където и са опциите, би трябвало да направи всичко допустимо да има интерконекторс останалите страни и най-важно с Гърция и да намерения за построяването на LNG терминал ", уточни той. Руслан Стефанов е на мнение, че сходен терминал за газ страната ни може да построи взаимно с Гърция в Александруполис.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР