По-добър достъп до здравни грижи в малките населени места и

...
По-добър достъп до здравни грижи в малките населени места и
Коментари Харесай

ПП за промените в ЗЗО: Извоювахме по-високи заплати в болниците и по-добър достъп до медицинска помощ


По-добър достъп до здравни грижи в дребните обитаеми места и повишение на главните заплати в лечебните заведения. Гаранции за това дават измененията в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), признати единомислещо от Народното събрание по предложение на „ “, оповестиха от пресцентъра на партията.

Въвежда се условие главните хонорари на лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведения да бъдат не по-ниски от уговорените в групов трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “. Това значи налагане на най-малък стандарт за почтено възнаграждение на труда и покачване на сегашните заплати в множеството лечебни заведения. Промените ще понижат диспропорциите в заплащането сред опазването на здравето и други сфери, като обучение да вземем за пример. Те ще лишат шефовете на лечебни заведения от главния механизъм, с който в този момент държат чиновниците си в послушание – посредством поддържане на ниски съществени заплати и допълнението им с бонуси, разпределяни по субективни критерии.

Средствата за по-високи заплати в общинските лечебни заведения ще се подсигуряват посредством нова методика за в допълнение целево финансиране от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лечебни заведения в отдалечени, труднодостъпни обитаеми места и които са единствени в съответната община. Ще се сътвори механизъм за обезпечаване на средства за хонорари за предпочитани лечебни заведения по критерии, избрани от Министерството на здравеопазането. Той ще включва и договаряне сред Българския лекарски съюз и НЗОК. 

Българският фармацевтичен съюз и НЗОК ще разработят методика за подкрепяне на аптеки в отдалечени и труднодостъпни региони, които са единствени в съответната община, както и на такива с денонощен режим на работа. По този метод ще се подтикват аптеки в обитаеми места без аптеки или без денонощни аптеки да работят по контракти с НЗОК. Това ще усъвършенства достъпа на пациентите до лекарствени артикули.

Новите финансови механизми за обезпечаване на по-високи заплати в лечебните заведения и за нова районна политика за достъп до здравни действия и медикаменти би трябвало да бъдат остойностени и заложени в бъдещия Закон за бюджета на НЗОК за 2023 година, който следва да бъде признат от идващия парламент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР