По данните на ЦИК към 16.52 часа все още имаме

...
По данните на ЦИК към 16.52 часа все още имаме
Коментари Харесай

Очаква се рекордно ниска активност за парламентарен и президентски вот в България

По данните на ЦИК към 16.52 часа към момента имаме рекордно ниска интензивност за парламентарни и президентски избори в България, макар че има известно повишение в следобедните часове, съобщи на брифинг представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Към 16 часа са дали своят вот 1 706 814 души в изборите за президент и вицепрезидент, 1 697 418 души - в изборите за Народно заседание. Двете цифри са много близки и съставляват надлежно 25,72 на 100 от записаните гласоподаватели и 25,58 на 100.

Според Томов занапред е ясно, че интензивността, която ще бъде регистрирана към края на изборния ден, няма да надвиши 40 на 100.

Според него тази картина може да се изясни с това, че сякаш за нашите стандарти прекалено много избори сме създали през тази година и евентуално това дава отражение. Сигурно дава отражение и коронавирус пандемията, която въздържа изключително по-възрастните хора от присъединяване в изборите, разяснява Томов. Да се надяваме, че в последните часове българите ще гласоподават по-активно, означи представителят на ЦИК и добави, че интензивността, колкото е по-висока,толкова по-голяма легитимност дава на изборния резултат.

Най-висока е интензивността в 23-ти РИК - София, а най-ниска в Кърджали. Според Томов околните цифри на гласоподаване за президентски и парламентарни избори демонстрират, че хората избират в множеството случаи да гласоподават и за двата избора.

Говорителят на ЦИК Росица Матева осведоми, че към 17,10 часа в ЦИК са постъпили 14 тъжби и 131 сигнала, измежду които за предизборна пропаганда в обществените медии, които ЦИК не управлява. Много от сигналите са за оповестяване на предварителни резултати на уеб сайтове и ЦИК към този момент е взела две решения за определяне на нарушавания и е указала на тези уеб сайтове това да бъде прекратено.

В цялата страна все още общо 59 машини за гласоподаване са прекратили работата си. През миналата седмица от ЦИК оповестиха, че общият брой машини за гласоподаване, които се употребяват в страната и отвън нея, са 11 936.

На днешния брифинг Росица Матева подсети, по отношение на това, че въпреки всичко има данни за по-висока интензивност и опашки, че изборният ден е до 20.00 часа, само че, в случай че пред секцията има гласоподаватели, които желаят да гласоподават, могат да го създадат до 21.00 часа.

Томов осведоми, че към този момент гласуването отвън страната върви обикновено и няма нито една машина за гласоподаване отвън страната, която да не работи. Имаше известни проблеми, свързани с краткотрайно спиране на гласуването в две лондонски секции, където се образуваха опашки, само че обстановката е овладяна, разяснява той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР