По данни на украинските власти след вчерашния ракетен удар срещу

...
По данни на украинските власти след вчерашния ракетен удар срещу
Коментари Харесай

Зеленски: Светът трябва да спре руския терор

По данни на украинските управляващи след вчерашния ракетен удар против търговски център в Кременчук са починали минимум 18 души, 59 са ранени, а други 36-има са изчезнали. По време на удара в постройката са се намирали над 1000 души. Цяла нощ продължи избавителната интервенция в изцяло опустошения търговски център.

За нов ракетен удар и нови опустошения в централна Украйна, оповестява довечера „Ройтерс“. Унищожени са железопътна инфраструктура и промишлено дружество в град Днипро. Спасители търсят оживели под отломките, заяви шефът на Днепропетровска област.

Пореден тежък ден за Украйна на бойните полета в Донбас. Руските сили се пробват да нахлуят в Лисичанск от завладения от тях предходната седмица и съвсем изцяло погубен град Северодонецк. Ако падне и Лисичанск, Луганска област ще е напълно под съветски надзор. Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че украинските сили към момента управляват града, само че капитулацията му е допустима, тъй като Русия влива запаси в борбата. По думите му не си коства загубата на цяла войска поради един град. А след последните съветски офанзиви президентът Володимир Зеленски насочи следващ апел за оръжия:


„Светът може и затова би трябвало да спре съветския гнет. И в този момент мога да го кажа, откакто чух от сътрудниците ни – Украйна би трябвало да получи надеждна противоракетна отбрана. Чакаме доставките на подобаващите системи.“

През последните дни съветските сили нанасят масирани ракетни офанзиви надалеч от фронтовата линия, в това число против столицата Киев. Засилен е обстрелът и против втория по величина украински град Харков, откъдето съветските военни бяха изтласкани при контраатака през май. Проруски бойци са проникнали в петролна рафинерия в Луганска област, където са били съсредоточени украински военни. Надеждите на Украйна са напредъкът на Русия да бъде кръстосан с контраатака, откакто съветските сили бъдат изтощени, написа „Ройтерс“.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации, в който Москва има право на несъгласие, ще заседава през днешния ден по молба на Украйна след удара в Кременчук. Според Института за проучване на войната, основан във Вашингтон „подобни офанзиви, които предизвикват обилни съпътстващи вреди измежду цивилното население, евентуално ще ескалират“.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР