По данни на Световната здравна организация около 10 000 органа

...
По данни на Световната здравна организация около 10 000 органа
Коментари Харесай

Около 10 000 органа годишно са закупени по незаконен начин, сочат данни на СЗО

„ По данни на Световната здравна организация към 10 000 органа годишно са закупени по противозаконен метод. От тях към 10% е евентуално да бъдат получени посредством трафик на хора. В България казусът не е толкоз сериозен, само че това е тип закононарушение, мъчно уловимо и по тази причина е мъчно да се мери действителния му размер “. Това сподели пред БНР Ася Паскалева от Българския център по биоетика.

Коментарът е във връзка новината, че български жител е арестуван в Турция за незаконни трансплантации на бъбреци. Той е бил част от група, обвинена в търговия с органи.

„ Има избрани стъпала, по които се върви. Обикновено това са хора – реципиенти с голяма потребност от орган. Те стават лесна цел за медиатори в тези интервенции, които от своя страна се свързват с хора, обезверени по различен метод, подготвени да си продадат орган, нормално бъбрек, за суми, които варират доста, само че са към 1000 евро, до момента в който органът се заплаща на клиниката или на лекаря в размер на 25 000 – 40 000 евро, зависи в коя страна се прави трансплантацията “, изясни Паскалева в предаването „ 12+3 “.

По думите ѝ най-често сходни противозаконни интервенции се правят в Турция, само че Пакистан е също такава страна.

„ Потенциалните медицински затруднения са големи, рискът за хората също е доста огромен. Много фактори се намесват в случая… Мотивацията на всеки един участник в един подобен канал е друга. Тези, които оферират органите се, го вършат най-вече по финансови аргументи. Тъжната истина, че откакто дадат органа си и получат сумата, доста постоянно статистически това не е подобрило тяхното положение, даже може да го утежни “, добави Ася Паскалева.

Тя акцентира, че тези практики се лимитират от законодателство, само че казусът е, че то не се съблюдава на процедура:

„ Проблем е, че тези закононарушения постоянно са с екстратериториални размери, т.е., причинителят е в една страна, интервенцията може да се извърши във втора страна, донорът и реципиентът са в трети страни… Нуждата от органи е доста по-голяма от наличните на пазара. Отчаяние хора постоянно са подготвени да поемат риск и всеотдайност. А хора с потребност от орган са обезверени, тъй като желаят да оздравеят “.

Според Паскалева е значимо да се осъзнае, че това е сериозен тип трафик, който би трябвало да бъде прекратен.

„ Трябва да се подсигури и отбраната на жертвите, тъй като те нямат смелостта да излязат и да приказват поради боязън за свободата си “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР