По данни на Световната здравна организация около 10 000 органа

...
По данни на Световната здравна организация около 10 000 органа
Коментари Харесай

СЗО: 10 000 органа годишно са купувани по незаконен начин

По данни на Световната здравна организация към 10 000 органа годишно са закупени по противозаконен метод. От тях към 10% е евентуално да бъдат получени посредством трафик на хора. В България казусът не е толкоз сериозен, само че това е тип закононарушение, мъчно уловимо и по тази причина е мъчно да се мери действителния му размер. Това изясни пред БНР Ася Паскалева от Българския център по биоетика. Тя разяснява тематиката във връзка новината за разрушен канал за незаконни трансплантации в Турция на български жители.
Има избрани стъпала, по които се върви. Обикновено това са хора – реципиенти с голяма потребност от орган. Те стават лесна цел за медиатори в тези интервенции, които от своя страна се свързват с хора, подготвени да си продадат орган, нормално бъбрек, за суми, които варират доста, само че са към 1000 евро, разкада Паскалева. В същото време органът се заплаща на клиниката или на лекаря в размер на 25 000 – 40 000 евро.
Най-често сходни противозаконни интервенции се правят в Турция, само че Пакистан е също такава страна.
Потенциалните медицински затруднения при сходни интервенции са големи, рискът за хората също е доста огромен, предизвести Паскалева. Тя акцентира, че тези практики се лимитират от законодателство, само че казусът е, че то не се съблюдава на процедура.
Според Паскалева е значимо да се осъзнае, че това е сериозен тип трафик, който би трябвало да бъде прекратен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР