По данни на Световната федерация по психично здраве на всеки

...
По данни на Световната федерация по психично здраве на всеки
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве

По данни на Световната федерация по психологично здраве на всеки 40 секунди някъде по света човек се пробва да постави завършек на живота си. Често това се дължи на нелекувана меланхолия или друга психологична болест, мъчно справяне с житейските рецесии и неспособност за адаптиране към действителността.
Пациентите с тежки и продължителни психологични болести имат обществени и когнитивни дефицити, които ги стигматизират в обществото – доближава се до обществено отменяне и липса на обществена поддръжка.
В Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „ Александровска” за интервала януари-август 2019 година са минали общо 809 заболели, като използваемостта на леглата е достигнала 97%. Приети по неотложност са над 40% от приетите в болница пациенти, като повече от половината са били с висок риск от самонараняване и/или самоубийство.
Продължителното престояване в институционална среда води до загуба на умения за независимо справяне в всекидневието, предизвика синдром на взаимозависимост, суицидни мисли и дейности.
Наличните рехабилитационни стратегии, които се ползват в клиниката, дават опция да се направи опит да се редуцира броя на хоспитализациите, да се реализира по-бързо възобновяване от заболяването, да се упражняват съществени умения, нужни за независимо справяне в всекидневието, да се преодолеят изолацията и самотата.
Психообучителните групи през този интервал са посещавани от 95% от пациентите, заниманията по музикотерапия – от половината заболели, трудотерапията – от 90% от пациентите. Голяма част от психологично болните са посещавали обществен клуб, книжовен клуб, фитнес занимания, краткосрочна терапия и образование по британски език в психиатрията на Александровска болница.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР