По данни на Столичен електротранспорт ЕАД причина за тежкия инцидент

...
По данни на Столичен електротранспорт ЕАД причина за тежкия инцидент
Коментари Харесай

Столичен електротранспорт обвинява ватманката за трамвайната катастрофа с пострадала жена

По данни на " Столичен електротранспорт " ЕАД причина за тежкия случай на 12 ноември т.г. на ул. " Витоша " и ул. " Алабин " са дейности на лидера на трамвайна мотриса 2030 – погрешно превключване на автоматизирана трамвайна стрелка №79 (същата е превключена в ръчен режим от лидера на мотрисата, без да се убеди в прилепване на езиците на стрелката в определената посока). Наличието на пясък е разследване от автоматизирано задействане на системи срещу боксуване на други ТМ мотриси. Това оповестиха за Actualno.com от " Столичен електротранспорт " ЕАД.
От там допълват, че потърпевшата жена ще бъде обезщетена, както и че Столичен електротранспорт има подписан контракт с ЗПАД " Булстрад " -АД (вкл. полици за гражданска отговорност и виновност към трети лица).
Релсовият път на мястото на случая (стрелката) е ремонтиран през 2018 година. Стрелката е нова и в доста положително положение и не е причина за случая , споделят от сдружението. Същата е с еластични езици, с автомат на " Електролайн ", Чехия, с нужните отбрани и блокировки, разясняват още от Столичен електротранспорт.
От сдружението твърдят, че инспекции за положението на трамвайния релсов път се правят от време на време от длъжностни лица и служащи в секция " Релсов път ". Ежедневно се прави инспекция и разчистване на трамвайните стрелки в употреба във връзка с свободното пренасяне на езиковите уредби. Следи се за настъпили недостатъци по повод целостта на трамвайните уреди (механизми) и релси.
Ежеседмично се обслужват и профилактират ТМ стрелки във връзка с автомати за ръководство, ръчни и обръщателни механизми след езични елементи и кръстовини (заваряване, наваряване и шлайфане на ТМ релси). Ежемесечно отговорниците на групи, техническият началник и шеф секция " Релсов път " правят оглед на разнообразни сектори по релсовия път, изключително тези с нескончаем интервал на употреба. Резултатите от тези инспекции се рапортуват на ежедневни оперативки. При пораждане на спешни обстановки и проблеми, водачите на трамвайни мотриси алармират неотложно Контролният диспечерски пункт, който изпраща спешен екип за незабавна реакция.
Мерките за обезпечаване на сигурността на релсовия път са спешни поправки и ограничение на скоростта на придвижване на возилата до премахване на проблема; настоящи поправки и профилактика; съществени поправки и реконструкции. В поделението има въведена система за ръководство на качеството ISO9001:2015, Правилник и указания за поддръжка на трамвайния релсов път и други, допълват още от " Столичен електротранспорт " ЕАД.
В отговор на въпрос има ли места, на които положението на релсовия път за трамваи в София е рисково и какви ограничения се подхващат от сдружението дават отговор единствено, че " годишно " Столичен електротранспорт " ЕАД прави ремонтни действия. "
Относно " разрушения " сектор на кръстовището на бул. " Константин Величков " и бул. " Ал. Стамболийски ", както и частта от бул. " Ал. Стамболийски " от кръстовището до бул. " Вардар " от " Столичен електротранспорт " ЕАД твърдят, че секторът дава отговор на условията за употреба, само че се нуждае от главен ремонт. Затова релсовият път по бул. " Ал. Стамболийски " от бул. " К. Величков " ул. " Вардар " до Западен парк е очакван за реорганизация, има направен механически план и позволение за строителство.
На въпрос могат ли Столична община и " Столичен електротранспорт " да подсигуряват сигурността на пасажерите,  ползващи услугите на градския превоз по трасетата на линии 10 и 12 (справка демонстрира, че множеството произшествия са по тези линии) от сдружението дават отговор, че " няма разлика в сигурността на пасажерите по обособените линии и видове транспортни средства. Същите се обслужват според вътрешни регламенти и правилници при съблюдаване на нужните графици и размери на обслужване и съблюдаване на ISO 9001:2015 година " От там твърдят още, че " на всяко транспортно средство от този вид се правят следните инспекции: ежедневна, профилактичен обзор ( на 4000 км или веднъж месечно), Техническо обслужване 1 (на 30 000 Kmили два пъти годишно) и всеки 6 месеца минават надзорен обзор пред ДАИ. Проблемите се документират в дневници и картони за техническо обслужване. При констатация на проблем от лидер или техническо лице, същият се отстранява неотложно. Аналогично се обслужват и останалите видове транспортни средства. "
Водачите са инструктирани за методите на деяние при ПТП, спешни обстановки и произшествия. Същите поддържат непрекъснат контакт с дежурни диспечери от Контролен диспечерски пункт и Вътрешен диспечерски пункт, като връзката е по радиостанция и длъжностен GSM. Превозните средства се наблюдават с GPSсистема в действително време.
При нужда, мигновено от диспечерските служби се търси подпомагане на Бърза помощ, Столична дирекция на вътрешните работи и други В взаимозависимост от случая се изпращат спешни групи и линеен надзор както от " Столичен електротранспорт ", по този начин и на " ЦГМ " -ЕАД.
Трамвайният релсов път в столицата е разграничен на 20 сектора за по-добра проследимост при инспекцията на техническото положение и отразяване на осъществените реконструкции, модернизации, съществени и настоящи поправки в паспортите на всеки сектор. За поддържането на релсовия път се изготвят годишни план-графици за прегледи и поправки, които включват и извеждането по " ос " и " равнище " и подбиването с тежкоподбивни машини на секторите с ж.п. профил, оповестяват още от " Столичен електротранспорт ".
Ще има ли още произшествия по трасето на трамвай 10 - може да видите информация в ТАЗИ СТАТИЯ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР