По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) за пазара

...
По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) за пазара
Коментари Харесай

МЗХГ: Африканската чума в Азия влияние на цените на месото

По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) за пазара на свинско месо у нас за 2019 година междинната изкупна цена е 2,82 лева./кг живо тегло. Наблюдава се повишаване на ценовите стойности, под въздействие на развиването на европейския пазар, както и в резултат на отрицателния резултат от възникването на огнища на Африканска чума по свинете в  България, съобщиха от МЗХГ.
По-чувствително е покачването на междинните изкупни цени на угоени свине в последните 2 месеца на 2019 година Покачването на цената през декември 2019 година доближава до 32,1% по отношение на цената през декември 2018 година Стойностите варират за другите области, като по-слабо изразено е в Благоевград и Кюстендил, да вземем за пример, с 4,9%, до момента в който в Кърджали доближава 43,4%.
Данните демонстрира, че при търговията на едро и на дребно със свинско месо също има покачване на междинните цени. Увеличението на средногодишните цени на едро и дребно спрямо 2018 година е с сред 3,6% и 8,5%. За м. декември 2019 година смяната по отношение на година по-рано е сред 23,7% и 32,8% за другите разфасовки.
По-слабо изразено е покачването при предлагането на дребно в магазинната мрежа. Различните типове разфасовки свинско месо са поскъпнали през декември 2019 година по отношение на декември 2018 година с 5% в Смолян до близо 41% в Габрово за свинския бут, и от 10,6% в Перник и София до 32,4% във Велико Търново за свински врат.
Изменението в страната е по-бавно на фона на общите промени в пазарната обстановка на Общия европейски пазар. Тенденциите са под въздействие на международната обстановка на пазара със свинско месо. Основен фактор за повишаването на цените на свинското месо в Европейския съюз, а оттова и в България е засиленото търсене от Китай. Най-големия консуматор на свинско месо в международен мащаб е Китай, чието поголовие от прасета е наранено от АЧС. Избухването на Африканската чума по свинете в Азия оказва мощно въздействие върху пазарите на месо. В кратковременен проект, забележителното нарастване на търсенето на месо в Китай се чака да докара до пренасочване на търговията към Китай, изключително за свинското месо, само че също по този начин и за други типове месо. Това ще продължи да оказва напън за покачване на цените на свинското месо както на международния, по този начин и на европейския пазар.
По данни на Европейската комисия, от втората половина на м. март 2019 година насам се следи нарастване на междинните цени на свинското месо в Европейския съюз. Среднопретеглената изкупна цена на окачествено свинско месо от клас „ Е ” приблизително за целия Европейски Съюз за м. ноември 2019 година е 186,4 евро за 100 кг кланично тегло, което е с 39% по-висока цена по отношение на тази от януари 2019 година Най-голямо нарастване на годишна база се означи в Белгия и Латвия – с близо 66%. През първите 10 месеца на 2019 година общият износ на свинско месо от Европейски Съюз за трети страни нараства със 17,5% по отношение на същия интервал на 2018 година, възлизайки на близо 3,9 млн. тона. Това се дължи главно на растеж в износа за Китай с 63,4%, до 1,8 млн. тона.
Прогнозата на Европейска комисия е наклонността на повишаване на цените да продължи и през 2020 година, като те могат да паднат внезапно според от скоростта на възобновяване на китайското произвеждане и до каква степен ще нарасне производството в съперници на Европейски Съюз като  САЩ, Бразилия и Канада.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР