По данни на ООН на Земята всеки ден се произвеждат

...
По данни на ООН на Земята всеки ден се произвеждат
Коментари Харесай

Пластмасовите торбички, които се разграждат в морска вода

По данни на Организация на обединените нации на Земята всеки ден се създават към 300 милиона тона пластмасови боклуци, като почти осем милиона тона от тях попадат в Световния океан.

Огромното замърсяване на планетата ни с пластмаса е международен проблем, по тази причина и доста страни по света се пробват да лимитират използването на пластмаса, като основават нейни други възможности.

Правителството на Япония създава ограничения, които до 2050 година да изключат изцяло опцията от територията на страната в океана да попаднат пластмасови боклуци.

Като част от тези ограничения е новият артикул на японската компания Mitsubishi Chemical, които основават специфични пластмасови торбички, разграждащи се в солена вода. От компанията употребяват същия механизъм, по който микроорганизмите разтварят боклука в почвата.

View this post on Instagram
A post shared by Mitsubishi Chemical America (@mitsubishi_chemical_america) on Jan 9, 2020 at 9:15am PST

Пликовете са направени от специфичен растителен материал, който съдържа захарна тръстика и на пипане, и по своята текстура не се разграничава от елементарния полиетилен. За сметка на това обаче елементарно се разтваря в солена вода. От Mitsubishi Chemical споделят, че лишава към година торбичката да бъде изцяло разградена в морска вода.

Тъй като производството на сходен вид торбички изисква усъвършенствана техника, евентуално цената ще бъде повече от шест пъти по-висока от тази на стандартните пластмасови торбички.

От Mitsubishi Chemical желаят да оказват помощ за разрешаването на казуса с пластмасови боклуци в океаните и моретата посредством поощряване на потреблението на точно такива торбички.

View this post on Instagram
A post shared by Mitsubishi Chemical America (@mitsubishi_chemical_america) on May 26, 2020 at 7:03am PDT

Подобна биоразградимо пликче е създадено и от най-големия производител на пазарски чанти в Япония, Fukusuke Kogyo, взаимно с университета Gunma, които към този момент приготвят новия си артикул за продажба.

По-рано този месец японското държавно управление стартира да изисква от всички търговци на дребно да таксуват клиентите си за найлонови торбички за извършване на покупки, като част от напъните да попречва потреблението им, пишат от NHK.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР