По данни на ООН до края на 2018 г. заради

...
По данни на ООН до края на 2018 г. заради
Коментари Харесай

Световен рекорд: Над 70 милиона бежанци и разселени в края на 2018 г.

По данни на Организация на обединените нации до края на 2018 година поради войни или преследвания в света има близо 71 милиона разселени хора. Но в тази рекордна цифра не влизат хората напуснали Венецуела.

В края на 2018 година в света имаше 70,8 милиона разселени лица поради войни или преследвания, което не отразява степента на изселване на Венецуела, защото единствено дребна част от тях е потърсила леговище, оповестява международната организация.

Годишният отчет на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) отбелязва, че през 2018 година се следи внезапно повишаване на вътрешното разселване в Етиопия, вследствие на насилието сред общностите, и на увеличение на молбите за леговище, подадени от тези, които бягат от сериозната политическа и икономическа рецесия във Венецуела. Сирийският спор продължава да създава огромен брой бежанци и разселени лица. Насилието в Нигерия също е главен източник на разселване. В отчета се отбелязва, че общият брой на “изкоренените ” в света – за бежанците (25,9 милиона, вътрешно разселените лица (41,3 милиона) и търсещите леговище (3,5 милиона) – се е нараснал с 2,3 милиона спрямо 2017 година.

Тенденциите вървят в неправилна посока

Тази оценка остава “предпазлива ”, отбелязва ВКБООН, тъй като “въпреки че множеството венецуелци би трябвало да могат да се възползват от интернационалната система за протекция на бежанците, едвам половин милион ” са кандидатствали за леговище. “Още един път трендовете вървят в неправилна посока, новите спорове (…) се прибавят към старите, ” сподели Върховният комисар Филипо Гранди пред медиите в Женева, призовавайки Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да бъде по-обединен за разрешаване на спорове. Броят на разселените лица и бежанците в света още веднъж се е нараснал от 2009 година насам, регистрирайки внезапно нарастване сред 2012 и 2015 година със сирийския спор.
Колумбийците и сирийците са най-големият брой разселени лица.

По отношение на бежанците – 5,5 милиона са палестинци, които попадат в обсега на UNRWA. Останалата част идват от пет страни: Сирия, Афганистан, Южен Судан, Бирма и Сомалия. Сирийците – повече от половин милион – са и тези, които са подали максимален брой молби за леговище предходната година, като множеството от тях са създали това в Турция. Следват венецуелци (341 800), множеството от които пътуват до Колумбия и Перу. След като Перу неотдавна наложи визи на венецуелците, господин Гранди прикани страните от района да ги пуснат, с цел да избегнат “задръстване ” на границите.

Турция приюти най-голямото бежанско население в света

Четирима от петима бежанци живеят в страна прилежаща на тяхната. Поради това по-голямата част живеят в разрастващите се страни. Съединените щати, въпреки това, са страната, която е получила максимален брой молби за леговище предходната година, следвана от Перу, Германия, Франция и Турция. За четвърта поредна година Турция е дом на най-голямото бежанско население в света (3,7 милиона), следвано от Пакистан, Уганда, Судан и Германия.
Г-н Гранди, който показва отчета на ВКБООН в Берлин, даде висока оценка на миграционната политика на канцлера Ангела Меркел, която беше взела решение да отвори границите на страната си на стотици хиляди претенденти за леговище. “Не съм привикнал да давам положителни и неприятни моменти, само че мисля, че в този случай би трябвало да поздравим Германия за това, което направи. ” Канцлерът беше самоуверен ”, споделя той.
Той прикани също европейците да намерят трайно решение на системата за систематизиране на мигрантите. “Ние имаме зад тила си европейските избори, имаме искрено управляеми числа за идващите в Европа и е миг да се надигнем пред този въпрос ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР