По данни на Националното валутно управление, в края на април

...
По данни на Националното валутно управление, в края на април
Коментари Харесай

Валутният резерв на Китай спадна до $3,1 млрд. през април

По данни на Националното валутно ръководство, в края на април 2019 година валутният запас на Китай е бил 3,1 милиарда $, което е понижение от предходните 3,8 милиарда през март. Това завърши траялата пет месеца наклонност към повишаване на запаса, предава Радио " Китай ".

Според специалисти, в кратковременен проект са налице фактори за неустойчивост в интернационалната стопанска система и на финансовите пазари, само че основата за стабилността на валутния запас на Китай остава непроменена.

Независимо от спада на запаса през април, съгласно говорителката и основен икономист на Националното валутно ръководство Уан Чун`ин, валутният пазар през април е постоянен. На интернационалните финансови пазари показателят на $ се увеличи с 0,2%, а този на световните скъпи бумаги остава неизменен. Слабият спад на валутния запас се дължи на комплексната роля на обменния курс и смяната в цените на активите.

Директорката на Китайския институт за изследване на вложенията във валута Тан Ялин смята, че спадът на запаса има огромна връзка с износа. „ Данните от външната търговия демонстрират условен спад спрямо преди. Тъй като източникът на задгранична валута е обвързван главно с облагата от износа, самият обменен курс е огромен, а доларът е постоянен и цената му се повишава, по тази причина облагата от експорта има относително огромно значение ".

От ноември 2018 година насам валутният запас на Китай регистрираше нарастване за пет следващи месеца. Лекият спад в последните данни демонстрира преустановяване на наклонност за резистентен растеж, и съгласно Тан Ялин, в бъдеще има опция той спадне под 3 трилиона $. Това се дължи основно на несигурната външна среда.

„ На първо място това са комерсиалните проблеми и какво ще се случи с тях. За момента сме очевидци на увеличаваща се неустановеност. На второ място, нещата са свързани с продуктите, които изнасяме, и поръчките от чужбина ", изяснява тя.

Тан акцентира, че Китай се намира в основен миг от структурната си промяна и съмненията в редица стопански показатели, в това число и валутния запас, са нещо обикновено, и планува през второто полугодие данните за запаса да се подобрят.

Говорителката на Националното валутно ръководство Уан Чун`ин смята, че въпреки несигурността в стопанската система и на финансовите пазари да се е нараснала, Китай ще съумее да поддържа добра наклонност за напредък и ще продължи с промените и отварянето си към света. В изискванията на постоянна стопанска система и политика, притокът на задгранични капитали ще се резервира, осигурявайки солидна база за стабилността на валутния запас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР