По данни на МОТ в световен мащаб 35% от жените

...
По данни на МОТ в световен мащаб 35% от жените
Коментари Харесай

Потресаваща новина за жените и работните им места

По данни на МОТ в международен мащаб 35% от дамите са жертви на директно принуждение на работното място, а сред 40 и 50% от тях са обект на нежелани полови намеци, физически контакти или други форми на полов тормоз. 45% от дамите в Европейски Съюз настояват, че са били жертви на учредено на пола принуждение. Между 40 и 45% оповестяват, че са били обект на полов тормоз на работното място.

Счита се, че в Европа всеки ден седем дами умират в резултат на учредено на пола принуждение.

Световното синдикално придвижване гласоподава Конвенция за насилието и издевателството в света на труда. Това се случи по време на юбилейната сесия на организацията в Женева.

Сред главните основатели за приемането на тази спогодба беше ръководителят на СТСБ Екатерина Йорданова, а президентът на КНСБ Пламен Димитров беше вицепрезидент на сесията от името на служащите, показват от конфедерацията.

Конвенцията цели да приключи насилието на работното място посредством законодателни промени, осведомителни акции и ограничения.

От КНСБ оповестяват, че в документа се дефинират по-точни дефиниции на главните термини "насилие и тормоз " и "насилие по сексуален симптом ". Разширява се определението за "работник ", тъй че да обгръща всички действия, които могат да се дефинират като работа - с или без обичайните договорни връзки - и да включва даже хората по време на отпуск; стажантите; търсещите работа; уволнените и краткотрайно отстранените от работа лица. Понятието "работно място " е сменено с израза "сфера на труда ", която включва и всички трудови действия, напредването до и от работното място; отражението на домашното принуждение върху работния развой.

Последиците от принуждение на работното място могат да включват:
Компенсации, правни такси и разходи, съгласно националното законодателство Правото да напуснеш работното място с компенсации Правото да бъдеш съден от юридически орган с опит в такива дела
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР