По данни на Министерството на туризма в спа хотелите в

...
По данни на Министерството на туризма в спа хотелите в
Коментари Харесай

Спа хотелите отчитат двуцифрени ръстове от началото на годината

По данни на Министерството на туризма в спа хотелите в България от началото на годината до 20 август в 12-те съществени спа курорта, измежду които Велинград, Разлог, Хисаря, Сапарева баня и др, са регистрирани общо над 730 хиляди туристи. Това е растеж от 12% по отношение на същия интервал на предходната година. Повишения брой посетители е както от чужденци, по този начин и от българи.

От чужбина главно има туристи от Израел, Гърция, Северна Македония, Румъния. Данните сочат още, че от всички 21% са гостите на възраст до 29 година, тези над 60 година са 17%, а по 31% се падат на групите на 30-44 година и 45-59 г.

Сийка Кацарова разяснява, че доста дребни обитаеми места могат да се развиват в този сегмент, в случай че страната им помогне да си оправят общата инфраструктура. Посочи, че сега няма заделен нито един лев за задачата. Даде за образец Унгария, която подкрепя такива селища с 230 млн. евро годишно.

Президентът на Европейската спа асоциация Тиери Дюбоа разяснява, че в Европа някои спа курорти разчитат главно на локални туристи, други - на задгранични. Посочва, че като цяло пандемията е довела до стесняване приблизително с 10% на гостите на спа хотелите. По-засегнати са тези, които разчитат главно на задгранична клиентела, която е била препятствана да пътува по време на пандемията и тези бази към момента не могат да се върнат на предковидните си равнища.

Допълни, че с началото на войната и повишаването първо на енергийните цени, а по-късно и на инфлацията, доста консуматори към този момент не са клиенти на спа центровете, тъй като не могат да с робство разрешат.

Посочи, че поради пандемията доста страни са развили финансирани от здравните каси пакети за лекуване и възобновяване, което е вярата за спа курортите да се стабилизират.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР