По данни на Министерството на финансите 2020 г. завършва с

...
По данни на Министерството на финансите 2020 г. завършва с
Коментари Харесай

Влезе в сила Бюджет 2021

По данни на Министерството на финансите 2020 година приключва с недостиг от 3,6 милиарда лв.. Сумата е по-малка от заложената в обновения вид на финансовата рамка, а неизползваните средства ще останат като буфер за началото на новата година, оповестява БНР.
От през днешния ден към този момент е в действие за 2021-ва, в който още веднъж е заложен минус в хазната - от близо пет милиарда лв.. Повече пари са планувани за опазване на здравето и обучение. Те би трябвало да бъдат покрити с дългово финансиране, както и падежиращите през годината излъчвания.
 Кирил Ананиев: С ограниченията ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора Кирил Ананиев: С ограниченията ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора
Финансовият министър Кирил Ананиев е индивидът, изработил 35 бюджета на държавната хазна. Справяме ли се с рецесията или твърдо позитивният...
1,6 милиард лв. е ликвидният буфер или неизползваните средства, които последната актуализация на миналогодишния бюджет позволяваше да бъдат разходвани. Така в изискванията на невиждана пандемична обстановка, както я дефинират от министерството на Кирил Ананиев, хазната остава в доста добра кондиция.
Към края на ноември минусът е под 214 милиона лв., само че през декември се повишава до 3,6 милиарда лв., а от министерството прецизират, че всички тези средства са отишли за преодоляване на Covid рецесията. 2,8 милиарда лв. от националния бюджет и други 800 милиона лв., пренасочени от еврофондовете, са разходвани за социално-икономически ограничения в поддръжка на здравната система и хонорари на хората, които работят на първа линия.
Ако не бе пандемията, бюджетното салдо би било нулево, разясняват още от Министерството на финансите и прецизират, че положителните индикатори, като постъпленията от налози демонстрират, че държавните ограничения са сработили. Заключението е макар понижената от 20 на 9 на 100 ДДС-ставка за редица артикули и услуги, главно свързани с ресторантьорския бизнес.
Това облекчение ще бъде годно до края актуалната година, а от през днешния ден влиза в действие нулева ДДС-ставка за имунизациите против Covid-19 и медицинските произведения, свързани с тестване на ковид при инвитро процедури.
 Годишното привършване в Национална агенция за приходите е в интервала 1-10 януари Годишното привършване в Национална агенция за приходите е в интервала 1-10 януари
В интервала от 1 до 10 януари 2021 година в Национална агенция за приходите ще се правят действия, свързани с процесите по годишно привършване за 2020 година и превключва...
Очакванията за новата 2021 година са за растеж на стопанската система от 2,5 на 100, само че продължаваща политика на дефицити - 3,9 на 100 от Брутният вътрешен продукт или 4,9 милиарда лв., по-голямата част от които са свързани с преодоляването на рецесията с Covid-19. Това значи ново дългово финансиране, като новите отговорности на страната ни към края на годината не могат да бъдат повече от 4,5 милиарда лв.. Миналата година страната ни излезе на външните пазари и набра близо 5 милиарда лв. при доста преференциални условия, които още са във фискалния запас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР