По данни на Международната диабетна федерация в света живеят 415

...
По данни на Международната диабетна федерация в света живеят 415
Коментари Харесай

Проф. д-р Цветалина Танкова обясни как по 3 ранни признака да разпознаем, че сме заплашени от диабет

По данни на Международната диабетна федерация в света живеят 415 млн. души със захарен диабет, като до 2040 година се чака броят им да доближи 462 млн. Засегнатите от болестта в България са 484 000, като към 200 000 не знаят за това. Данните демонстрират още, че новодиагностицираните у нас годишно са сред 12 и 15 хиляди.

98% от хората, които не страдат от диабет, считат, че той е съществено заболяване. Това сочат данните от национално изследване за информираността на българите по отношение на захарния диабет. Изследването е извършено през май 2017 година измежду 1000 души, съразмерно разпределени във всички райони на България. Съотношението сред мъже и дами е 50:50 на възраст от 16 до 60 година Данните демонстрират, че 400 души от интервюираните са с диабет, като 200 от тях са на инсулин.

“Все още равнището на знания за признаците на диабета като цяло е незадоволително. Особено стеснителен е фактът, че хората не са склонни да обръщат внимание на ранните прояви като жадност, лесна уморяемост, сухота в устата и други Резултатите демонстрират, че се следи наклонност към повишение броя на хората с диабет, посетили ендокринолог през 2017 година, спрямо 2013 година Въпреки това множеството интервюирани споделят, че преди всичко биха потърсили за съвет персоналния си лекар”, изяснява концепцията на изследването ендокринологът проф. доктор Цветалина Танкова, шеф на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”.

“Изводите от изследването показват, че 15% от диабетиците не знаят какви са притеснителните равнища на кръвната захар, приблизително 34% от диабетиците не са измервали равнището на гликирания си хемоглобин през последните 12 месеца, а към 20% от тях не познават дефиницията на гликиран хемоглобин.

Макар и с дребен ритъм, въпреки всичко пораства склонността да се търси експерт ендокринолог при подозрение за болестта. Леко понижава делът на диабетиците, които наблюдават постоянно равнищата на кръвната си захар, само че информираността им по отношение на тревожните стойности на кръвна захар на гладно и 2 часа след хранене пораства доста. Все повече диабетно заболели реализират положителните стойности на гликиран хемоглобин”, изясни още проф. Танкова.

- Проф. Танкова, почти какъв брой % от случаите на диабет се отнасят до вид 2 на заболяването?
- В момента приказваме за зараза от захарен диабет, само че постоянно би трябвало да имаме поради, че става въпрос за зараза от захарен диабет вид 2, защото той съставлява над 90% от всички случаи на захарен диабет. Или в случай че сега по света има 382 млн. души с диабет, 90% от тях са със болестта захарен диабет вид 2.

- Данните за недиагностицираните в Европа отнасят ли се и за нашата страна?
- Цифрите за недиагностицирания захарен диабет в цялостна мощ важат и за България, тъй като и тук към половината от хората с диабет са към момента недиагностицирани. Разбира се, доста се работи за ранна диагностика, за скрининг на захарен диабет и аз мисля, че в последните години има напредък в тази тенденция, само че цифрите са към момента високи.

Преди години казвахме, че в случай че човек има рискови фактори и е над 40-годишна възраст, би трябвало да организира скрининг или интензивно да търси захарен диабет. Тази възраст доста се понижи и през последните години, в това число и при много младежи, да не кажа и при деца, се открива захарен диабет вид 2, тъкмо заради този вреден метод на живот, който водят освен младите, освен възрастните, само че и децата. Този затънал метод на живот пред компютрите, понижената физическа интензивност, нездравословното хранене увеличи риска от захарен диабет и измежду подрастващите. Така че аз бих споделила - има ли в едно семейство хора със захарен диабет, дано всички останали членове на фамилията да бъдат изследвани в тенденция на кръвната захар.

Защо диабетът е невидима опасност за цялото човечество и кои са рисковите фактори четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР