По данни на консултантската компания Knight Frank през първото тримесечие

...
По данни на консултантската компания Knight Frank през първото тримесечие
Коментари Харесай

България на 7-мо място при най-бързо растящите пазари на жилища в света

По данни на консултантската компания Knight Frank през първото тримесечие на 2018 година България към този момент заема 7-мо място за най-бързо растящите пазари на жилища в света. Данните, употребявани в разбора на Knight Frank са на база информация от статистическа работа Евростат за първото тримесечие на 2018 година, изведени на годишна база. Данните на Националния статистически институт (НСИ) също бяха оповестени за първото тримесечие, като изцяло се припокриват със статистиката на Евростат, според която годишният растеж на цените доближава 7,1% за интервала. Спрямо предходното тримесечие растежът е 0,94%, което значи спад в растежа от 41%.

Ако годишният растеж на цените за предходните четири тримесечия на 2017 година е бил сред 8 и 9% (първо тримесечие - 8,98%, второ тримесечие – 8,59%, трето тримесечие – 8,97%, четвърто тримесечие – 8,15%), то през първото тримесечие към този момент е 7%. Тази информация още един път удостоверява предвижданията и трендовете за закъснение темпа на развиване на растящия пазар у нас.

Общият броят на издадените позволения за градеж за жилищни здания през първото тримесечие на 2018 година също бележи спад, който се показва в 10,34% по отношение на предходното тримесечие, само че в съпоставяне със същия интервал на предходната броят е повишен с 6,31%. Очаквано максимален брой позволения за градеж за жилищни здания са издадени в огромните градове София, Пловдив, Варна и Бургас, като спрямо предходното тримесечие, през това София към този момент изпреварва Пловдив в общия брой позволения за градеж.ю

Анализ на Arco Real Estate регистрира растеж в броя на постъпилите запитвания за покупка на парцел в размер на 16,29% за второто тримесечие на 2018 година, по отношение на интервала януари-март на 2018 година и 61,3% растеж по отношение на аналогичния интервал на 2017 година За разлика в първото тримесечие на годината, второто се характеризира с повишено търсене на имоти и понижен интерес към закупуване на къщи.

Водещо остава търсенето на апартамент за покупка. Анализът от записаното в Агенцията търсене демонстрира, че през второто тримесечие на 2018 година най-предпочитани още веднъж са двустайните жилища, които съставляват 33% от общото търсене при междинна цена от 65 000 евро, следвани от тристайните жилища – 30% от общото търсене при междинна цена от 105 000 евро. 

При жилищните здания ново строителство с иден или имащ А 16, превес в търсенето имат тристайните жилища, като цената, която са склонни купувачите да предложат е в диапазон от 110 000 до 130 000 евро.

В резултат от ниските лихвени проценти по ипотечните заеми покупко-продажбите се финансират главно от банките с ниско самоучастие от кредитоискателите.

Предлагане

Предлагането на жилищни парцели на територията на град София за второто 3-месечие на 2018 година регистрира най-малък растеж от 2,28% по отношение на аналогичния период  на 2017 година Около 6% от продавачите оферират къщи, а главната група продавачи – 92% - жилища. Останалите жилищни парцели (ателие, мезонет, етаж от къща) съставляват към 2% от общото предложение. Най-голямо предложение и през второто тримесечие се регистрира при 3-стайните жилища (48%), като общо за столицата междинната им офертна цена е 1000 Е/кв.м., следвани от 2-стайните жилища (40%) и междинна офертна цена от 1020 Е/кв.м. В дъното на класацията остават многостайните и едностайните. Най-активно е предлагането в регион Дианабад (9,73%) със междинна офертна цена от 950 Е/кв.м., следван от кв. Манастирски ливади - Изток (8,42%) – 1130 Е/кв.м.; кв. Гео Милев (7,38%) – 1100 Е/кв.м. и кв. Оборище (6,32%) – 1300 Е/кв.м.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР