По данни на компанията за рисков капитал Atomico инвестициите в

...
По данни на компанията за рисков капитал Atomico инвестициите в
Коментари Харесай

2023: Инвестициите в европейски технологични стартъпи се сриват с 39%

По данни на компанията за рисков капитал Atomico вложенията в европейски софтуерни стартъпи ще намалеят с още 39% през тази година, защото световната рецесия в бранша продължава.    Прогнозите са, че рисковото финансиране за започващи предприятия в Европа ще намалее от 83 милиарда $ през 2022 година до 51 милиарда през тази година, излиза наяве от отчета на Atomico, представен от CNBC.    Причината за това значително е отдръпването на американските вложители.     “Преди това американските фондове бяха забележителен мотор на финансирането в Европа, а няколко значими фонда за рисков капитал от Съединени американски щати даже откриха представителства в Лондон, с цел да усилят вложенията си в района ”, изясняват от Atomico.   

Продължаващият спад на финансирането на европейската стартъп екосистема идва на фона на тежката 2022 година за софтуерната промишленост - вложенията за частни софтуерни стартъпи в Европа понижават с 22% за 12 месеца и доближават до 83 милиарда $ при 106 милиарда $ през 2021 г. 
Въпреки това от Atomico показва, че има някои признаци на " резистентност " в европейската софтуерна промишленост, в това число фактът, че общата стойност на обществените и частните компании е възстановила равнищата си от 3 трилиона $, достигнати през 2021 г.     Иначе при предприятията на ранен стадий на развиване финансирането е намаляло с по-малко, в сравнение с при по-напредналите им сътрудници, подчертават още от Atomico, като финансирането за фирмите, които набират средства в кръгове под 15 млн. $, е спаднало до 8,2 милиарда $ през първата половина на 2023 година, спрямо 10,3 милиарда $ през същия интервал на предходната година. Очаква се 93% от общата загуба на вложения сред 2022 и 2023 година, която е в размер на 28 милиарда $, да засегне по-развитите започващи предприятия.     През последната година и половина софтуерните компании са подложени на голямо напрежение, принудени да приоритизират рентабилността пред растежа непременно, защото вложителите преоценяват бранша. Акциите на в миналото богато оценените организации са подложени на напън от разнообразни световни фактори, в това число пълномащабната инвазия на Русия в Украйна и стягането на паричната политика, откакто Фед и други централни банки покачиха лихвените проценти и стопираха тласъците от времето на пандемията, с цел да предотвратят възходящата инфлация.    

Това накара вложителите да преразгледат позициите си във връзка с губещи софтуерни компании, чиято стойност нормално се основава на упованията за бъдещи парични потоци. 
Мрачни времена    Миналата година цените на акциите на фирмите в софтуерната промишленост претърпяха големи корекции в посока надолу, напомня CNBC, а от Аtomico показват, че като цяло на софтуерния пазар в Европа се следи доста стесняване на оценките. Средната стойност на обществените предприятия, предлагащи софтуер-като-услуга, да вземем за пример в този момент е към пет пъти по-висока от приходите им, което е спад по отношение на 7,8 пъти до неотдавна.    Atomico обръща внимание също по този начин, че 20% от рундовете за рисково финансиране през първото тримесечие на 2023 година са записали намаляване на вложенията, което е 3,6 пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.     Уволненията също не са непознати на европейския софтуерен бранш. Според данните през първото тримесечие в Европа са съкратени 11 100 чиновници. Това съставлява към 6% от уволненията в международната софтуерна промишленост, която се е разделила с общо 185 000 души.   

" Сега е прекомерно рано да се каже дали това е пикът ", разяснява Том Вехмайер, сътрудник в Atomico, пред CNBC. " Очакваме, че до края на 2023 година, а и по-късно, нарасналите равнища на съкращения ще се задържат. Това постоянно е неразделна част от естеството на пазарните цикли. "  
“В същото време повече от всеки път нови компании се основават от екипи, формирани от някогашни чиновници на софтуерни еднорози. 1406 от новите бизнесмени през тази година идват от компании, учредени през 2000 година ”, пресмятат от Atomico.    Суперцикъл на изкуствения интелект     Въпреки всички тези негативи има и един ярък лъч. Очаквано, това е изкуственият разсъдък, като стартъпите, разрастващи тази технология, са набрали обилни суми с помощта на засиления интерес от страна на вложителите.     “През предходната година на започващите компании, занимаващи се с генеративен изкуствен интелект, се паднаха 35% от общия размер на вложенията в разработчици на изкуствен интелект и машинно образование, което е най-високият дял до момента и огромен скок спрямо 5%, които те получаваха през 2023 година Намираме се в ранните стадии на това, което можем да назовем нов суперцикъл на AI ", счита Вехмайер, добавяйки, че генеративният AI е мотор на " голяма степен на нововъведения " и че Европа " има място на масата ".    " Това, което е от решаващо значение, е да създадем такава среда, която да разреши на европейските гении да осъществят този капацитет на идващия суперцикъл ", безапелационен е той.           
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР