По данни на КНСБ 63 средни и големи предприятия със

...
По данни на КНСБ 63 средни и големи предприятия със
Коментари Харесай

63 средни и големи фирми сериозно засегнати от кризата регистрира проучване на КНСБ

По данни на КНСБ 63 междинни и огромни предприятия със заети над 37 585 чиновници са наранени все още от почналата рецесия поради световната пандемия с COVID-19 и въведеното изключително състояние у нас. Това демонстрира изследване на синдиката към 27 март, направено чрез районните структури на конфедерацията в цялата страна за общественото напрежение във компаниите и институциите и следствията от резултатите на Коронавирус - 19, оповестиха от пресцентъра на КНСБ.

Събраните данни демонстрират, че 78% от засегнатите компании пускат служащите в заплатен отпуск, в 22 % прибягват към неплатен отпуск, а в 13 на 100 от компаниите се стига до освобождение на работещите или предстоят съкращения.

Най-много наранени предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в бранш преработваща и лека индустрия, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и просвета. Те се главно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и региона, Русе и Габрово, допълват от КНСБ.

Производството на авточасти е измежду най-тежко засегнатите браншове. Една от фирмите - " Язаки ", която има фабрики в Димитровград, Сливен и Ямбол, не съумя даже да извърши наложителните условия за безвредни условия на труд на служащите. Това докара до митинги от тяхна страна, че са подложени на риск от разпространяване на ковид. Преди дни стана ясно, че заводите в Димитровград и Сливен стопират да работят, а в Ямбол продължава активност при намален потенциал. В Сливен 400 служащи са в заплатен отпуск, в завода в Димитровград за наранени 2500 чиновници. Последният беше осъществен като предпочитан капиталов план, който се употребява с най-висока поддръжка от страна на страната, и има поети задължения към заетостта. Въпреки това бе измежду първите, подхванали дейности за преустановяване на активността, допълват от КНСБ.

По информация на районните структури на КНСБ, след диалози с представителите на Агенция по заетостта по места, максимален растеж на записаните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, (където има и регистрирани ефикасни съкращения във връзка COVID-19).

В Дирекция " Бюро по труда " Велико Търново, да вземем за пример, се следи растеж на записаните безработни лица от оповестяване на изключителното състояние насам. При приблизително 10-15 души, регистрирани на ден преди 13.03.2020 година, все още в резултат на ограниченията, подхванати в битката против ковид, записаните на ден са сред 40 и 50. Драстичното нарастване идва и от това, че доста хора се завръщат от чужбина и се записват като безработни.

Наблюденията в страната демонстрират още, че доста хора избират сами да употребяват платения си отпуск в този момент, тъй като подозират, че лятото няма да имат тази опция, а и по този начин ще се предпазят от евентуалната болест.

КНСБ ще следи обстановката на пазара на труда и приканва служащите да сигнализират районните структури при нарушение на правата им. Конфедерацията следи както отрицателните резултати от рецесията, по този начин и позитивните образци за адаптиране към сложните условия, прецизно извършване на всички условия и грижа за чиновниците. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР