По данни на европейската агенция по околна среда България е

...
По данни на европейската агенция по околна среда България е
Коментари Харесай

София продължава да е най-мръсната столица в ЕС

По данни на европейската организация по околна среда България е най-замърсената столица в Европейски Съюз, по този начин беше през 2016, обстановката не се промени и през 2017. След като от началото на годината доста цивилен организации скочиха против невземането на ограничения против мръсния въздух, идната седмица на 25 следва гласоподаване в общината.

Четни и нечетни номера на колите, възбрана за влизане на коли в избрани зони, на ниска цена градски превоз в дните на замърсяване – са част от препоръчаните ограничения, ще проработят ли – разясниха пред "Нова телевизия " специалистът по стабилно развиване Боян Рашев и Стефан Димитров, един от основателите и началник на Гражданска мрежа за премерване на чистотата на въздуха.

София ли е най-мръсната столица в Европа?

„ Очевидно да, няма по какъв начин да не повярваме на неоправдателната присъда от Европейския съд”, сподели Стефан Димитров.

България се намира в положение на „ екологична катастрофа”, съгласно него. Традиционните ограничения против това, не са налични. „ В момента би трябвало да се взимат ограничения за управляването на една катастрофа”, сподели той.

„ Проблемът с качеството на въздуха, не се взема решение с мерки”, съобщи специалистът по стабилно развиване Боян Рашев. Той акцентира, че това не става „ от през днешния ден за утре”.

Въпреки, че София е най-мръсната столица в Европа, качеството на въздуха се усъвършенства, сподели той, цитирайки данни на европейските организации.

Стефан Димитров акцентира, че казусът не е единствено политически, а и на обществото. Той сподели, че жителите са длъжни да съблюдават тези въпроси и да се отнасят отговорно към тях.

Предложението за четни и нечетни номера на колите е неефективно, счита Боян Рашев. Той сподели, че във всеки град, в който е била подхваната тази мярка, резултатът е бил повече от неудовлетворителен.

Главните ограничения са ориентирани към превоза и отоплението, сподели той. Определени дълготрайни резултати на подхванатите политики, повлияват към момента отрицателно върху въпроса с чистия въздух в цяла Европа сподели тай, като даде образец за по-ниските дизелови акцизи на континента.

Стефан Димитров от своя страна акцентира, че данъчната политика би трябвало да бъде изменена, с цел да се направи решителна крачка в решаването на този проблем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР