По данни на Държавната агенция за българите в чужбина, в

...
По данни на Държавната агенция за българите в чужбина, в
Коментари Харесай

Убежище в България: Готови сме да приемем бежанци от Украйна


По данни на Държавната организация за българите в чужбина, в Украйна живеят почти от 250 до 500 000 души от български генезис или с българско съзнание.

Те живеят в няколко области в Украйна - Бесарабия, Одеска област, Запорожка област, Таврия.

Според последното публично броене на популацията през 2001 година, единствено в Бесарабия живеят съвсем 130 000 души с български корени (или над 20% от общото население там).

Паника и дълги опашки пред банкоматите и пред магазините за съществени хранителни артикули. Така Иван Ончев разказва обстановката в град Запорожие, който е наоколо до някои от атакуваните региони.

„ Не може да се свържем с българското посолство. Обаждаме им се, само че не подвигат. Аз не съм срещу синът ми да живее в България, това ни е етническата татковина. Искам той и брачната половинка ми да са в сигурност “, споделя Иван.

Тревожи се, че евакуацията може да се забави, тъй като детето му няма паспорт.

В същото време, сънародникът ни Иван Деянов споделя, че към този момент чака указания по какъв начин да напусне Украйна.

От външното ни министерство обясниха, че сега предпочитано се изтеглят жителите с български паспорти. След това ще се пристъпи към помощ и за останалите.

Първите украински жители към този момент минаха границите на страната ни.

България е подготвена да поеме сред 2000 и 4000 жители от Украйна.

В Бургас бежанци от Украйна ще се одобряват в два спешни центъра, както и в общинската хотелска база. Капацитетът на базите е за към 100 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР