По данни на CryptoSlam около 60% от NFT продажбите на

...
По данни на CryptoSlam около 60% от NFT продажбите на
Коментари Харесай

Подозрения около NFT на Етериум на стойност $635 милиона

По данни на CryptoSlam към 60% от NFT продажбите на Етериум през април са разпознати като " wash " трейдове, като системата за фарминг на токени на Blur предизвиква тази активност.

През април NFT продажби в Етериум на стойност над $635 милиона са били обозначени като wash трейдове, което съставлява съвсем 60% от всички NFT покупко-продажби в блокчейна през този месец, както оповестяват от CryptoSlam.

Неотдавнашните констатации на CryptoSlam разкриха случаи на wash търговия и в други блокчейни , в това число Solana , Binance Coin , Polygon , Cardano , Flow и Arbitrum . Тези действия до момента бяха значително незнайни.

Wash трейд се назовават лъжливи дейности на вложител, който играе ролята и на покупател, и на продавач в договорка с финансов инструмент, с желание да изкриви размера на търговията и евентуално да манипулира цените. Важно е да се означи, че сходни практики се смятат за противозаконни на пазарите на скъпи бумаги в Съединени американски щати.

В рамките на екосистемата на Етериум NFT, главната движеща мощ зад wash трейдовете е системата за трупане на точки, употребена от пазара Blur. Трейдърите в платформата Blur са подтиквани да вземат участие в огромни wash продажби, с цел да усилят оптимално натрупването на точки.

Тези точки по-късно се възнаграждават посредством свързаната с Blur криптовалута, известна като $BLUR. В резултат на тази система през настоящата година NFT покупко-продажби на стойност почти $3.4 милиарда са разпознати като wash продажби.

През март покупко-продажбите , класифицирани като wash трейдове съставляват над $1.1 милиарда или 66% от всички NFT продажби в Етериум. Най-високият регистриран ден за wash търговия е настъпил на 20 февруари, малко след стартирането на $BLUR.

В този ден търговците нападателно обработваха точки, с цел да завоюват повече награди за токена $BLUR, вследствие на което над 85% от размера на продажбите за деня, на стойност $295 милиона, бяха маркирани като wash трейдове.

През месеците февруари, март и април се следят обилни случаи на тази незаконна процедура в Етериум, като общата им стойност възлиза на над $3.135 милиарда. Пикът на wash търговията е настъпил на 4 март 2023 година, като дневните NFT манипулирани транзакции са достигнали 49,806. За съпоставяне, на 16 април 2022 година, върхът на фарминга на токените $LOOKS, е имало единствено 2,743 дневни wash транзакции.

В началото на 2022 година трейдърите добивали $LOOKS токени на пазара LooksRare, сходно на добиването на $BLUR токени през 2023 година

Данните на CryptoSlam разкриха, че на 19 януари 2022 година $LOOKS фармингът е бил виновен за почти $819 милиона в wash продажби, отбелязвайки най-успешния ден за wash търговията досега. През януари и февруари 2022 година, взети дружно, бяха разпознати над $18 милиарда в wash покупко-продажби.

Сред другите блокчейни Terraforms и Meebits на Етериум се обрисуват като двете най-големи сбирки, свързани с wash trading. Забележителните покупко-продажби в границите на тези сбирки включват Terraforms #4206 , която е взела участие в wash трейдинг на обща стойност 86,905.12 ETH ($242.97 милиона) и Meebit #13824  на стойност 29,453.9 ETH ($99.4 милиона).

Въпреки че цифрите демонстрират доста нарастване на броя на транзакциите, включващи wash търговия, цената им е намаляла спрямо миналата година, съгласно данни от CryptoSlam.

Проучването на CryptoSlam разкрива общ размер на продажбите в границите на wash трейдинг на стойност $31 милиарда в блокчейна на Етериум, което съставлява почти 41% от общия размер на продажбите на платформата от $74 милиарда.

За разлика от тях, в другите 10 водещи NFT блокчейна са регистрирани доста по-малки размери на wash търговия, възлизащи на към $330 милиона, което съставлява релативно дребна част от общите им продажби.

Очаква се разпространяването на тази неприятна процедура да се резервира и евентуално да се усили при Етериум. Очаква се трейдърите да употребяват принадлежности за обезпечаване на ликвидност като BenDAO, NFTfi и новия протокол за заемане на Blur, Blend, с цел да преследват спомагателни награди на платформата в Сезон 2 на Blur.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР